Lindström skapar en stil i sig med tydliga konturer

03 mars 2021

Gitarristen Johan Lindström är ett större namn inom än utanför musikbranschen. Det är kanske inte så lukrativt men definitivt hedrande: en musiker som andra musiker respekterar. Dessutom inom en rad olika genrer, säkert till följd av att Lindström själv rör sig tämligen brett.

Till sitt eget band väljer han ändå medmusiker från i huvudsak jazzen. Septetten som skivdebuterade för ett par tre år sedan innefattar bland andra Jonas Kullhammar, Per Texas Johansson och Jesper Nordenström.

På nya On the asylum tillkommer flera gäster, bland vilka ingen mindre än Elvis Costello medverkar på första spåret.

Resultatet är återigen musik som knappast låter sig placeras i ett givet fack, men där Lindströms hantverk – han verkar även som kompositör, producent och arrangör – ändå skapar tydliga konturer.

Och faktiskt något av en stil i sig. Jag tänker inte bara på musik, utan lika gärna på till exempel en filmare som Aki Kaurismäki. Det är som en skildring av välkända sound och bilder, men realiserad liksom i periferin eller på håll, där det finns ett annat lugn och symboliken bleknar till förmån för någonting mer intimt, mänskligt. Kanske rentav mer på riktigt.

Bästa spår: Echoes across the dunes

Läs mer om musik och fler texter av Johannes Cornell

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: