Lorentz lägger ned karriären: ”Finns en styrka i att ta sig vidare”

29 november 2021

Vi ses på en pr-byrå på Östermalm. Lorentz Berger är sen men inte rockstjärne-sen på det sätt han kanske tidigare haft rykte om sig att vara. Det är dagen före det albumsläpp, ”R1 efter drömmen”, som ska bli hans sista.

– Det var inget mål jag satte upp från början. Men under tiden kändes det rätt, för någon månad sedan kanske. När jag lyssnade på det jag hade kändes det personligen nice att avrunda, säger han.

Arbetet påbörjades i vintras och har gått snabbt. Lorentz har i stort sett arbetat helt ensam och de tre år mellan skivorna han tidigare snittat har blivit ett, efter ”Krig och fred” från våren 2020.

– Corona har gjort att jag kunnat jobba mer intensivt. Jag tror det kan ligga någonting i det att man jobbar själv också. Det kanske går snabbare då.

Hösten 2020 anklagades Lorentz för att ha utnyttjat en omyndig tjej.
Hösten 2020 anklagades Lorentz för att ha utnyttjat en omyndig tjej. Foto: Alexander Mahmoud

Lorentz är lågmält uppspelt över skivsläppet. Intervjusvaren är stundtals fåordiga och dröjande, ibland uppdelade mellan långa tystnader. Han beskriver det nya albumet som ljust och hoppfullt. Detta trots textrader om att boxas mot skuggor och om champagne som smakar bättre när man varit nere på noll. På singeln ”Bravehearts” rappar Lorentz att: ”De kan bränna mina skivor om de vill men inte stoppa Loso från att göra en till.”

Det låter kanske inte typiskt hoppfullt?

– Jag tycker att det finns någon typ av hoppfullhet i att göra något av mörker eller hopplöshet. Att deala med skuggorna. För mig finns det en styrka i att ta sig vidare. Det finns mörker att ta sig vidare från och därför känns den hoppfull, säger Lorentz.

– Jag har inte förkovrat mig i deppighet. Den kanske inte har varit just motiverande, men mer en skildring av mitt liv. Det finns en kraft i det.

Är albumet en uppgörelse?

– Jag tror alla mina skivor är autofiktiva på så sätt att jag pratar om mitt liv. Men jag tror det finns ett värde för andra människor, att det är allmängiltigt att försöka ta sig vidare. Jag skriver om mitt liv men det har inte varit ett ändamål i sig att ge fokus till det som hände då.

Lorentz refererar till hösten 2020, då en tidigare flickvän i sociala medier anklagade den tio år äldre Lorentz för att ha manipulerat och utnyttjat henne och bjudit henne på droger. Detta när hon var under 18 år och därmed omyndig.

Lorentz misstänktes aldrig för något brott men anklagelserna och fördömanden spred sig snabbt i sociala medier. Ett flertal stora artister tog offentligt avstånd från honom och ena halvan av den duo som var sajnad till Lorentz nystartade skivbolag hoppade av.

– Det som hände var att jag fick ett drev mot mig. Så skulle jag beskriva det. Ett sociala medier-drev. Konsekvenserna var att många tog avstånd från mig och det var många som är stora i offentligheten som hoppade på det, säger Lorentz.

”Det vore fett om folk i framtiden inspireras av min musik. Jag tror inte det är så kopplat till just genre vilka som blir inspirerade av det. man får hoppas att den inspirerar folk framöver oavsett vad.”
”Det vore fett om folk i framtiden inspireras av min musik. Jag tror inte det är så kopplat till just genre vilka som blir inspirerade av det. man får hoppas att den inspirerar folk framöver oavsett vad.” Foto: Alexander Mahmoud

Då, hösten 2020, bemötte Lorentz uppgifterna i sociala medier. Han skrev att han dejtat kvinnan när hon var 17 år, att han inledningsvis inte känt till hennes ålder men att han fortsatt träffa henne även efter att det framkommit att hon inte var 18. ”Jag ville va med henne så mycket att jag sket i”, skrev han, men nekade till att ha agerat brottsligt.

– Det är sant att jag dejtade den här personen. Men anklagelserna om att jag bjudit henne på droger, manipulerat och så, det är inte sant helt enkelt, säger han i dag.

Samtidigt är du både äldre och känd. Känner du att du har något ansvar, med tanke på det ojämna maktförhållandet?

– Jag kände att jag hade blivit missledd om hennes ålder. Och jag hade inte gjort om det liksom. Jag uppfattade det inte heller som att det var en ojämn maktbalans mellan oss, säger Lorentz.

– Sedan att jag var äldre och så, man kan absolut diskutera om man ska dejta yngre om man är äldre. Men jag kände att det här drevet, jag tror inte det är lösningen på det. Det blev ingen diskussion riktigt.

Ångrar du något?

– Jag tänker att tiden får utvisa det. Jag vet inte hur min musik kommer att ses på i framtiden, jag försöker att inte bedöma det i förväg, säger han.

Lorentz har meddelat att han avslutar karriären.
Lorentz har meddelat att han avslutar karriären. Foto: Alexander Mahmoud

Lorentz vill själv inte beskriva avståndstagandet som ett utslag av cancelkultur. Han säger sig inte heller ha gjort någon kalkyl över om han påverkats ekonomiskt. Pandemin kom ändå i vägen för eventuella spelningar. Tiden sedan dess har han lagt på den nya skivan och snart står Lorentz åter på scenen igen.

Albumtiteln ”R1 efter drömmen” utläses ”ärret efter drömmen”, inte heller den så hoppfull. Men om albumet delvis är ett sätt att hantera det gångna året, menar Lorentz att titeln har en betydligt lösare koppling till hans eget liv.

– Jag pratar inte om drömmen som om det var en artistkarriär man drömmer om, som är över. Jag har faktiskt inte beskrivit det innan men det är något allmängiltigt: en dröm som en illusion man lämnar bakom sig, säger han.

Tolv år har gått sedan Lorentz Berger som 17-åring debuterade med ”Vi mot världen” tillsammans med sin äldre bror Sakarias. Totalt har det blivit sex album, fyra släppta under eget namn, ett antal Grammisnomineringar och två vinster. När han lägger ned som artist gör han det frivilligt, enligt egen utsago.

– Jo, det är mitt beslut, mitt att ta.

Det är inte beslut som påverkats av det som hänt?

– Inte konkret liksom. Det kändes mest som rätt tid att lämna, om jag säger så.

I stället säger han sig ha gjort den musik han velat göra, fått ur sig det han velat uttrycka och skriva om. De senaste åren har inneburit tid att stanna upp, pandemin en paus från karriärens skivsläpp med följande turnéer.

– Jag tänker absolut att jag de senaste åren har vuxit som människa. Det kommer väl också lite med åldern. Jag ser livet med ett tydligare perspektiv på mig själv, på vad som är meningsfullt. Att inte stagnera med musiken, säger Lorentz.

Punkten på karriären sätts den 26 februari, med en sista spelning i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Men strax innan skivsläppet finns ingen sorg att tala om.

– Det kanske kommer när jag närmar mig spelningen, efter giget kanske det känns sorgligt. Nu är jag mest entusiastisk inför skivan. Skivan är mer av ett skivsläpp än en avslutning, karriären håller på till dess.

– Avslutet känns tydligt men känslan av förlust har inte riktigt.. Det är också början på något nytt, att det finns mer i livet att bejaka. Jag är glad över att jag haft en så spännande karriär och haft stor framgång med den. Hade jag varit ledsen över det här beslutet hade jag nog inte tagit det.

Du har ibland utmålats som kaxig och tillskrivits en del hybris. Stämmer den bilden fortfarande?

– Kaxig och hybris. Jag tror att man har trott på det man gjort och inte hymlat med att man gör det. Sedan så. Det finns något kul i att vara stjärna i Sverige, att ta på sig den rollen. Det är kul.

Känner du dig fortfarande som en stjärna?

– Jo men absolut. Fram till giget ska jag nog försöka vara en stjärna. Fram till dess absolut, så får vi se vad jag känner mig som efteråt.

– Det känns fett att göra giget i Stockholm, i stan i en kyrka. Att folk får pallra sig upp till Stockholm, även de som inte bor här. Att de får göra den ansträngningen för mig.

DN har varit i kontakt med kvinnan som nämns i texten. Hon avböjer att bli intervjuad och ber att få bli lämnad i fred.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: