Lotta O: Böckerna är inte det viktigaste i biblioteken

12 juni 2019

På biblioteken finns de böcker som jag aldrig har brytt mig om att skaffa själv, de böcker som jag har sorterat bort utan att inse att jag skulle behöva dem igen, och en hel massa böcker jag ännu inte har upptäckt. Jag behöver inte ens damma dem själv.

Jag kilade i väg till Stadsbiblioteket på Odengatan i Stockholm, och tänkte att det gärna får byggas modernare Stadsbibliotek, men Asplunds boktempel måste finnas kvar. I Rotundan där böckerna täcker de runda väggarna högt, högt upp är jag alltid färdig att falla på knä.

Det hade ju sett lite konstigt ut, så i stället rundade jag några imponerade turister och traskade uppför trappan till första galleriet. Där fanns en av de två gamla böcker jag letade efter. Det fick räcka för dagen. 

Men på vägen ut låg barnbiblioteket och såg för ovanlighetens skull rätt tomt ut, så jag slank in och frågade efter den andra boken. Den ena bibliotekarien försvann genom en hemlig dörr nerför trapporna till källarmagasinen, medan jag stod kvar och funderade på Jorge Luis Borges novell ”Biblioteket i Babel”, där alla tänkbara böcker finns i bibliotekets gångar som förgrenar sig i oändlighet.

Fast det är ju bibliotekarierna som är viktigast. Det visste nog Borges också, han var ju bibliotekarie. Utan bibliotekarier är bibliotek bara boksamlingar.

Dagen efter var jag på Kungliga biblioteket. Där får man låna bara man kan legitimera sig, man behöver inte ens ha något viktigt forskningsuppdrag. Jag har läst Bamsetidningar där.

Jag hade beställt fram en svåråtkomlig bok i förväg, en kåserisamling från 1949. Den fick man inte låna hem, men det gör ju ingenting för KB har en fin läsesal där man kan sitta och känna sig viktig vid en skrivplats med grönt skrivunderlägg. Det är en äkta tyst läsesal, så jag fick sitta och skaka av undertryckt skratt i stället, en fras som jag hittills bara har läst i böcker. Men jag fick sitta där i timmar och läsa klart hela boken.

På hemvägen gick jag in på mitt lokala folkbibliotek, som hade meddelat att min reserverade bok hade kommit (det tog en dag).

Sen gick jag hem och kände mig lite övergiven bland mina egna böcker. Det är roligare när bibliotekarien är hemma.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: