Lotta Olsson: ”Dyksommar” är årets mest självklara nominering

21 oktober 2019

Det har kommit ut många bra böcker för barn och ungdomar i år, men bland dem finns några som utmärker sig. En del av dem återfinns bland de nominerade, och det skulle förvåna mig om inte Sara Stridsbergs och Sara Lundbergs bilderbok ”Dyksommar” blir årets Augustpristagare, framför allt för Sara Lundbergs exceptionellt vackra illustrationer. Den är nog årets mest självklara nominering.

Även Oskar Kroons fina mellanåldersbok ”Vänta på vind” är väl värd sin nominering. Han är en av de stilistiskt mest begåvade bland de nya författarna och lyfter en vanlig skilsmässohistoria till existentiell nivå.

De andra nominerade är förstås också bra, med ständigt högkvalitativa upphovsmän som Per Gustavsson, Åsa Lind, Joanna Hellgren, Sara Olausson och Jenny Jägerfeld. 

Men vart tog serietecknaren Mats Jonssons första mellanåldersbok ”Blod i gruset” vägen? Den borde ha varit med på listan. Han berättar i en säreget osäker ton om skotten i Ådalen 1931 för en yngre generation, beskriver hur skam och skuld lever kvar i generation efter generation, och drar viktiga paralleller till hur barnen behandlar varandra nu. Även lyrikantologin ”Berör och förstör” (redaktörer Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar) hade varit värd en nominering.

Läs mer: De nominerade till Augustpriset 2019

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: