Madi Banja: Jag bara snubblade in i musiken

13 juni 2019

På fredag släpper Madi Banja sitt debutalbum ”Välsignelsen”, en uppföljare till ep:n ”Det var inte med meningen” från 2015.

– Jag såg ep:n som en försökskanin. Jag fick chansen att testa lite och se hur folk tog emot den. Men ett album är en annan sak. När jag var ung var de fetaste albumen 50 Cents ”Get rich or die tryin’” och Tupacs ”All eyez on me”. De är fulländande. Det är något sånt jag försökt skapa själv, säger Madi Banja och sätter sig till rätta i soffan på skivbolagets kontor i centrala Stockholm.

Trots de höga anspråken och den anmärkningsvärda framtoningen – blonderat hår, blonderat skägg och solglasögon inomhus – talar han med en vänlig och tillmötesgående ton i rösten. Inte ens när Madi Banja berättar att albumtiteln ”Välsignelsen” refererar till hur musiken kom in i hans liv låter han särskilt förmäten.

Madi Banja växte upp med sin mormor i den gambiska storstaden Serekunda. Foto: Eva Tedesjö

– Vad ska man kalla något man får utan att man förväntat sig det? Det var ingen i min familj som höll på med musik och inspirerade mig till att börja. Jag har inte gått i musikskola. Jag bara snubblade in i det. Hur ska man se på det om inte som en välsignelse?

Madi Banja växte upp med sin mormor i den gambiska storstaden Serekunda. Livet där var ”en struggle”, berättar han.

– Fattigdomen fanns överallt. Alla kämpade. Men vi levde ändå våra liv. När jag kom hem från skolan kastade jag av mig min uniform och gick ut och lekte med mina kompisar på gatorna. Spelade fotboll. Bara umgicks.

Snart blev hans mormor för gammal för att ta hand om honom och som trettonåring flyttade Madi Banja till sin mor i Sverige. Hon hade tidigare gift om sig med en gambisk-svensk man och flyttat till Enskededalen, söder om Stockholm. Omställningen från Serekunda till Söderort var inte helt smärtfri.

– Det var… ganska stor skillnad. Jag kom till Sverige under vintern. När jag landade på Arlanda hade det snöat. Det var sånt man bara hade sett i filmerna. Jag hade det ganska svårt i början, speciellt med svenskan. Ibland var jag så frustrerad att jag ville åka tillbaka till Gambia, säger han och tillägger:

– Men samtidigt lärde jag mig tidigt i hemlandet att kämpa, att klara mig med det lilla jag hade. Det har gjort mig till den jag är. I dag behöver jag nästan ingenting för att må bra. Jag tar ingenting för givet.

När han så småningom lärde sig språket blev det enklare att skaffa vänner. Gymnasietiden blev därför en märkbart bättre period. Därefter flyttade han till Kalifornien för att studera internationella relationer på college. Tre år senare flyttade han hem till Sverige igen. Under tiden som följde kände Madi Banja att han hamnade i en negativ spiral.

– Jag festade för mycket. Det var ”haffla”, fester utan slut. Jag gjorde saker jag inte mådde så bra av. Jag kände att jag höll på att kasta bort mitt liv. Jag behövde göra en drastisk förändring.

”Jag gjorde den här plattan med kärlek. Det är svårt att förklara, för även min ep var gjord med kärlek. Men om man är stressad när man lagar mat blir det inte särskilt gott. Om man däremot tar sin tid och lagar maten tills den är klar smakar det helt annorlunda. Med ”Välsignelser” har jag verkligen tagit min tid. Den är hemlagad.” Foto: Eva Tedesjö

Han bestämde sig för att besöka en kusin i Zürich, mest för att få ett miljöombyte. I Schweiz började han med meditation och långa promenader i skogen, där han ömsom sjöng och ömsom vrålade rakt ut.

– Jag växte upp med musik runt omkring mig. Och när jag gick runt där i naturen började jag ”freestyla”, det kändes helt naturligt. Ärligt talat blev jag faktiskt imponerad av mig själv. Jag tänkte: ”Jag kanske ska ge det här en chans.”

Han kom hem till Stockholm med nyfunnet självförtroende. Under den här perioden bodde han emellanåt hos barndomskompisen Vittorio Grasso, som producerade musik åt den unga stjärnan Lorentz.

– ”Vito” presenterade mig för Lorentz. Vi sågs på en bar i Gamla stan. Jag gillade honom direkt och vi klickade. Han var bara sig själv. 

När Lorentz 2014 debuterade med ”Kärlekslåtar” innehöll albumet två textrader som förbryllade nyfikna musikjournalister. ”De behöver mera Banja i sitt liv, huh / fråga Madi Banja, inga problem”, rappade Lorentz i hitsingeln ”Där dit vinden kommer”. Madi Banja hade vid det laget visserligen hunnit sjunga refrängen på Ison & Filles ”Länge leve vi”, men för de allra flesta var han i princip okänd.

– Jag visste inte att Lorentz rappade om mig. När albumet släpptes och jag hörde det blev jag helt chockad, jag fattade ingenting.

Men var det inte kul?

– Det var mer än kul. Det kändes jättestort. Låten blev en megahit och jag var omnämnd i den. Det var helt otroligt.

Förklaringen till Lorentz kryptiska rader kom några månader senare när Madi Banja släppte singeln ”Inga problem”. Låten återfanns även på debut-ep:n ”Det var inte med meningen” som 2015 nominerades till en Grammis samt i två kategorier under P3 Guld.

Sedan dess har Madi Banja arbetat med ”Välsignelsen”, som förutom Lorentz även gästas av Erik Lundin, Imenella och Arif. Albumet produceras av Charlie Bernardo som tidigare samarbetat med bland andra Maskinen och Silvana Imam.

– Jag är ganska kräsen. Jag letade efter beats som gungar mig och såna produktioner hittar man inte överallt. Mitt mål har varit att släppa något tidlöst. Jag har inte lagt någon press på mig själv utan fokuserat på min utveckling.

Hur ser utvecklingen ut jämfört med din ep?

– Jag gjorde den här plattan med kärlek. Det är svårt att förklara, för även min ep var gjord med kärlek. Men om man är stressad när man lagar mat blir det inte särskilt gott. Om man däremot tar sin tid och lagar maten tills den är klar smakar det helt annorlunda. Med ”Välsignelser” har jag verkligen tagit min tid. Den är hemlagad. Jag kan inte säga att den är bättre än min ep, men på något sätt är den annorlunda. Det är en förlängning av både ep:n och mig själv.

Madi Banja berättar att en av hans favoritlåtar på albumet är ”Ajajaj”, där han med sin karaktäristiskt släpiga rap jämför sig själv med både drogkungen från ”Scarface” samt den påhittade nationen från superhjältefilmen ”Black Panther”: ”Kommer in som Montana-na, så annorlunda-da, som Wakanda-da”.  

– Den är kaxig. På ett bra sätt, med glimten i ögat, säger han och ler snett, fortfarande med de mörktonade solglasögonen på nästippen.

Skriv en kommentar

Madi Banja: Jag bara snubblade in i musiken

13 juni 2019

På fredag släpper Madi Banja sitt debutalbum ”Välsignelsen”, en uppföljare till ep:n ”Det var inte med meningen” från 2015.

– Jag såg ep:n som en försökskanin. Jag fick chansen att testa lite och se hur folk tog emot den. Men ett album är en annan sak. När jag var ung var de fetaste albumen 50 Cents ”Get rich or die tryin’” och Tupacs ”All eyez on me”. De är fulländande. Det är något sånt jag försökt skapa själv, säger Madi Banja och sätter sig till rätta i soffan på skivbolagets kontor i centrala Stockholm.

Trots de höga anspråken och den anmärkningsvärda framtoningen – blonderat hår, blonderat skägg och solglasögon inomhus – talar han med en vänlig och tillmötesgående ton i rösten. Inte ens när Madi Banja berättar att albumtiteln ”Välsignelsen” refererar till hur musiken kom in i hans liv låter han särskilt förmäten.

Madi Banja växte upp med sin mormor i den gambiska storstaden Serekunda. Foto: Eva Tedesjö

– Vad ska man kalla något man får utan att man förväntat sig det? Det var ingen i min familj som höll på med musik och inspirerade mig till att börja. Jag har inte gått i musikskola. Jag bara snubblade in i det. Hur ska man se på det om inte som en välsignelse?

Madi Banja växte upp med sin mormor i den gambiska storstaden Serekunda. Livet där var ”en struggle”, berättar han.

– Fattigdomen fanns överallt. Alla kämpade. Men vi levde ändå våra liv. När jag kom hem från skolan kastade jag av mig min uniform och gick ut och lekte med mina kompisar på gatorna. Spelade fotboll. Bara umgicks.

Snart blev hans mormor för gammal för att ta hand om honom och som trettonåring flyttade Madi Banja till sin mor i Sverige. Hon hade tidigare gift om sig med en gambisk-svensk man och flyttat till Enskededalen, söder om Stockholm. Omställningen från Serekunda till Söderort var inte helt smärtfri.

– Det var… ganska stor skillnad. Jag kom till Sverige under vintern. När jag landade på Arlanda hade det snöat. Det var sånt man bara hade sett i filmerna. Jag hade det ganska svårt i början, speciellt med svenskan. Ibland var jag så frustrerad att jag ville åka tillbaka till Gambia, säger han och tillägger:

– Men samtidigt lärde jag mig tidigt i hemlandet att kämpa, att klara mig med det lilla jag hade. Det har gjort mig till den jag är. I dag behöver jag nästan ingenting för att må bra. Jag tar ingenting för givet.

När han så småningom lärde sig språket blev det enklare att skaffa vänner. Gymnasietiden blev därför en märkbart bättre period. Därefter flyttade han till Kalifornien för att studera internationella relationer på college. Tre år senare flyttade han hem till Sverige igen. Under tiden som följde kände Madi Banja att han hamnade i en negativ spiral.

– Jag festade för mycket. Det var ”haffla”, fester utan slut. Jag gjorde saker jag inte mådde så bra av. Jag kände att jag höll på att kasta bort mitt liv. Jag behövde göra en drastisk förändring.

”Jag gjorde den här plattan med kärlek. Det är svårt att förklara, för även min ep var gjord med kärlek. Men om man är stressad när man lagar mat blir det inte särskilt gott. Om man däremot tar sin tid och lagar maten tills den är klar smakar det helt annorlunda. Med ”Välsignelser” har jag verkligen tagit min tid. Den är hemlagad.” Foto: Eva Tedesjö

Han bestämde sig för att besöka en kusin i Zürich, mest för att få ett miljöombyte. I Schweiz började han med meditation och långa promenader i skogen, där han ömsom sjöng och ömsom vrålade rakt ut.

– Jag växte upp med musik runt omkring mig. Och när jag gick runt där i naturen började jag ”freestyla”, det kändes helt naturligt. Ärligt talat blev jag faktiskt imponerad av mig själv. Jag tänkte: ”Jag kanske ska ge det här en chans.”

Han kom hem till Stockholm med nyfunnet självförtroende. Under den här perioden bodde han emellanåt hos barndomskompisen Vittorio Grasso, som producerade musik åt den unga stjärnan Lorentz.

– ”Vito” presenterade mig för Lorentz. Vi sågs på en bar i Gamla stan. Jag gillade honom direkt och vi klickade. Han var bara sig själv. 

När Lorentz 2014 debuterade med ”Kärlekslåtar” innehöll albumet två textrader som förbryllade nyfikna musikjournalister. ”De behöver mera Banja i sitt liv, huh / fråga Madi Banja, inga problem”, rappade Lorentz i hitsingeln ”Där dit vinden kommer”. Madi Banja hade vid det laget visserligen hunnit sjunga refrängen på Ison & Filles ”Länge leve vi”, men för de allra flesta var han i princip okänd.

– Jag visste inte att Lorentz rappade om mig. När albumet släpptes och jag hörde det blev jag helt chockad, jag fattade ingenting.

Men var det inte kul?

– Det var mer än kul. Det kändes jättestort. Låten blev en megahit och jag var omnämnd i den. Det var helt otroligt.

Förklaringen till Lorentz kryptiska rader kom några månader senare när Madi Banja släppte singeln ”Inga problem”. Låten återfanns även på debut-ep:n ”Det var inte med meningen” som 2015 nominerades till en Grammis samt i två kategorier under P3 Guld.

Sedan dess har Madi Banja arbetat med ”Välsignelsen”, som förutom Lorentz även gästas av Erik Lundin, Imenella och Arif. Albumet produceras av Charlie Bernardo som tidigare samarbetat med bland andra Maskinen och Silvana Imam.

– Jag är ganska kräsen. Jag letade efter beats som gungar mig och såna produktioner hittar man inte överallt. Mitt mål har varit att släppa något tidlöst. Jag har inte lagt någon press på mig själv utan fokuserat på min utveckling.

Hur ser utvecklingen ut jämfört med din ep?

– Jag gjorde den här plattan med kärlek. Det är svårt att förklara, för även min ep var gjord med kärlek. Men om man är stressad när man lagar mat blir det inte särskilt gott. Om man däremot tar sin tid och lagar maten tills den är klar smakar det helt annorlunda. Med ”Välsignelser” har jag verkligen tagit min tid. Den är hemlagad. Jag kan inte säga att den är bättre än min ep, men på något sätt är den annorlunda. Det är en förlängning av både ep:n och mig själv.

Madi Banja berättar att en av hans favoritlåtar på albumet är ”Ajajaj”, där han med sin karaktäristiskt släpiga rap jämför sig själv med både drogkungen från ”Scarface” samt den påhittade nationen från superhjältefilmen ”Black Panther”: ”Kommer in som Montana-na, så annorlunda-da, som Wakanda-da”.  

– Den är kaxig. På ett bra sätt, med glimten i ögat, säger han och ler snett, fortfarande med de mörktonade solglasögonen på nästippen.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: