Maria Schottenius: Britta Marakatt-Labba berättar med samma precision som hon broderar

19 juli 2019

När den samiska bildkonstnären Britta Marakatt-Labba för två år sedan visat sitt 24 meter långa bildbroderi ”Historia” på konstutställningen Documenta i Kassel, brakade det loss i mejlboxen. Hela världen ville se hennes verk. På Lunds konsthall hade det aldrig varit så mycket folk som när hennes broderi visades, och på Dagens Nyheter nominerades hon till kulturpriset. 

När hon nu tar till ord, i stället för nål och tråd, gör hon det med samma exakthet och precision som när hon broderar sina berättelser. Konstnären går kronologiskt igenom sitt 67-åriga liv och låter, bland andra musiker, några kraftfulla samiska artister ackompanjera i programmet. Hon var i femårsåldern när hennes renskötande far på julafton skulle korsa vägen och sikten skymdes av en hög snövall. Han råkade skida rakt ut framför en bil och dog omedelbart. Mamman blev då ensam med tio barn, mellan 10 månader och 24 år. 

Broderierna blev ett sätt att uttrycka längtan, men innan dess tecknade och målade hon sig genom sin barndom. Efter stora begravningar tiggde hon och hennes syster till sig de tomma tårtkartongerna för att få papper. De kunde också ta kol från elden i kåtan och på tältduken följa sniglarnas spår med det svarta kolet. Det blev vackra mönster. 

”Det gör ont att få uttrycket lappdjävul slängt i ansiktet.” Sparkar och slag och rasistiska tillmälen; de värsta händelserna på internatskolan i Karesuando, har hon förträngt, men hon minns en älskad lärarinna, Elina, som kunde nordsamiska, översatte åt barnen och som tecknade uttrycksfullt. 

När den unga Britta stod och färgade in tunna tvåtrådiga yllegarner på en konstutbildning i Göteborg klack det till i henne och hon förstod att hon ”funnit svaret på lämpligt material till de bilder jag bar inom mig”. På samma gång hände något nytt och väldigt spännande i svensk konst. 

Läs kommentarer till fler av årets Sommarprogram, till exempel om hur Mats Strandbergs program var.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: