Marianne Mörck blir årets julvärd i SVT

12 november 2019

Mörck är skådespelerska, sångerska och regissör. Efter att hon presenterats gjorde hon en kort intervju i SVT-studion. 

– Jag är jätteglad. Tittarna ska ju känna igen sig framför allt, det finns ju så mycket av våra traditioner som är på väg att försvinna. Vi behöver kärlek mer än någonsin nu och ska ju nå hela Sveriges publik, gamla som unga och var de än bor. Det är min uppgift att med värme gå in i deras vardagsrum nu, säger hon.

Marianne Mörck är årets julvärd. Foto: Claudio Bresciani/TT

Marianne Mörck blir den 20:e julvärden i ordningen. Huruvida värden direktsänder programmet eller inte har de senaste två åren varit ett hett samtalsämne. År 2017 valde Lotta Lundgren och Erik Haag att förinspela sändningen. I fjol var dock värden Kattis Ahlström på plats i SVT-studion för att sända programmet live.

När Mörck får frågan om hon ska direktsända programmet utbrister hon: 

– Absolut! Jag ska sitta där till midnattstimmen.

Marianne Mörck. Foto: Claudio Bresciani/TT

Den 70-åriga skådespelerskan är mest känd från SVT:s ”Bonusfamiljen”. Hon har även medverkat i bland annat ett flertal Wallanderfilmer. År 2002 tilldelades hon Malmö stads kulturpris och sju år senare mottog hon Sydsvenska dagbladets kulturpris.

Under 2019 avled två folkkära julvärdar. Arne Weise, som ledde programmet nästan årligen mellan 1972 och 2002, gick bort i september. Drygt en månad senare avled SVT:s första julvärd Bengt Feldreich.

Sedan Arne Weise lämnade värdskapet 2002 utnämns en ny person varje år.

Texten uppdateras.

Quiz: Vad vet du om SVT:s julvärdar? 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: