Mohamed Yussuf: Oerhört gripande när Madeleines mamma gråter ut hennes koreanska namn

17 juli 2019

En vinterdag 1985 får ett nervöst svenskt par stifta bekantskap med en liten flicka de adopterat från Sydkorea. Först när lilla Madeleine blir vuxen och får egna barn börjar hon reflektera över vikten av att kunna spegla sig i människor som fysiskt liknar en själv: ”Det är lycka på jorden att ha någon som är lik mig, som jag delar gener med, och som säger: ’Mamma, du och jag har samma näsa.’”

Frågan kring ursprung och identitet väcks hos Madeleine. När hon granskar sin adoptionshistorik omkullkastas allt hon vet om sina rötter. Det visar sig att hon inför adoptionen förväxlats med en annan flicka, och i drygt 30 år levt med någon annans födelsedatum och bakgrund. ”Innan detta hände är jag inte säker på att jag visste vad det innebär att känna sig ensam”, säger hon i programmet.

Madeleines historia är tyvärr inte unik. De senaste åren har ett flertal fall av misskötta och rentav olagliga adoptioner från Sydkorea dragits fram i ljuset. Journalisten Patrik Lundberg har skrivit om hur han upptäckte att hans adoptionspapper var förfalskade. Även SVT-programmet ”Korrespondenterna” rapporterade 2015 om förfalskade dokument och illegala adoptioner från landet.

För Madeleines del blir sökandet efter hennes rötter startskottet i det som långt senare ska mynna ut i ett återförenande. Det är förstås oerhört gripande när hon berättar om det första mötet med sin biologiska mamma – en okänd medelålders kvinna som slänger sig runt Madeleines hals och gråter ut hennes koreanska namn. 

Mot slutet spelar hon den gamla sommarplågan ”Gangnam style”, som en blinkning till provinsen hon föddes i. Till sina adoptivföräldrar tillägnar hon dansbandsklassikern ”Två mörka ögon”. De numera intetsägande låtarna får ett förtjusande skimmer över sig, vilket vittnar om styrkan i hennes fängslande livshistoria. 

Läs kommentarer till fler av årets Sommarprogram, till exempel om hur John Lundviks program var. 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: