Moonica Macs andra album är oväntat oförankrat i samtiden

27 maj 2022

Efter debutalbumet ”Stark & sårbar” från 2019 har det varit svårt att förbise Moonica Mac och hennes säregna röst. Sångerskan, egentligen Lisa Brolander, har kuskat runt mellan landets pandemiscener, men också hunnit medverka i ”Så mycket bättre”, gästa ”Benjamins” – och samplas av Hov1.

Med det som fond framstår musiken på hennes andra album ”Part two” som oväntat oförankrad i samtiden. Snarare än till modernt producerade tv-program för den tankarna till dåtida dansbanors sista lugna låtar eller gamla Disneyfilmers introscener. Det är inte oavsiktligt – artistnamnet är hämtat från Monica Zetterlund och Fleetwood Mac – och oftast är det härligt att hon tar den musikaliska traditionen på allvar.

Men ibland blir det så pass anakronistiskt att det känns som att hon lajvar något snarare än gör det till sitt. Runt låten ”Somna” har visornas lunk och naturromantik hunnit bli mättande. Bäst är det när influenserna är flera och tidlöst sammanblandade, när Moonica Mac kliver in på en norrländsk saloon på ”Vinna”, slår på den pampigaste av poptrummor på ”Dagar” eller får sällskap av rapartisten Cleo på avslutande ”Lova”.

”Jag vill se var alla stigar bär”, sjunger Moonica Mac på ”Blicka”, och det bådar gott. Med ”Part two” etablerar hon sitt sound, det är vackert och intresseväckande, men fortfarande finns stigar som hon med fördel kan utforska. Hon har ju rösten för det.

Bästa spår: ”Dagar”, ”Lova”

Läs mer om musik och fler skivrecensioner

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: