Moralpaniken är aldrig långt borta

05 december 2010

Moralpanik drabbar oss med jämna mellanrum, ofta i samband med någon form av någon populär kulturyttring. Den har bland annat slagit till mot rockmusik och rapmusik och Internet och filmvåld, och mer enskilda företeelser som Elvis och Beatles. På 60-talet hade Beatles som bekant oerhört långa och farliga frisyrer, och Elvis rörde sig på ett djupt omoraliskt sätt.

Det förs även, mer eller mindre, konstant krig mot den förhatliga porren i alla dess former. Tänk på det nästa gång ni ser ett debattprogram som handlar om porr. Ingen i studion har sett en sekund frivilligt (förutom den obligatoriska “porrstjärnan” som ofta är inbjuden för att kittla tittarna) och har man det har man genast stängt av, oerhört äcklad och chockad över vad man just tvingats bevittna. Man ska heller inte glömma att allt med minsta lilla antydan till naket kan vara porr när man bekänner sig till moralpaniken, även om det handlar om tecknade serier eller underklädesreklam.

Gemensamt för alla former av äkta moralpanik är att det inte finns några som helst nyanser i den vansinniga pöbelns fördömande av det otäcka, skadliga och motbjudande de för tillfället rasar mot.

I morse var Fredrik Strage i Nyhetsmorgon och tipsade om en ny box om videovåld som nyligen kommit ut. Den handlar om SVT:s gamla debattprogram Studio S som gick på korståg mot det fruktansvärda “videovåld” man ville totalförbjuda på 80-talet. En rolig detalj är att man om man köper boxen även får med en bunt med filmer som förbudsivrarna då ville sätta stopp för, bland annat klassiska Motorsågsmassakern som var den mest förkastliga av dem alla.

När man ser inslaget verkar det väldigt mossigt och rent skrattretande att vuxna var så förfärligt rädda för våldsamma filmer som Motorsågsmassakern att de mer eller mindre ville förbjuda hela fenomenet video. Som om det var tekniken i sig som var roten till allt ont. Fredrik Strage konstaterar helt korrekt att “det här programmet är nog otäckare än filmerna de ville förbjuda”.

Den äkta moralpanikaren kan dessutom byta ämne att rasa mot när som helst. Det råder ingen tvekan om att figuren nedan finns på riktigt. Mitt ibland oss.

Hämtat från TV-planeten

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: