Musicmusicmusic är loungelyx – men med själ

02 juni 2023

Jazz

Betyg: 4. Betygsskala: 0 till 5.

Musicmusicmusic

”Oversized – Vol. 2”

(Hoob/Border/The Orchard)

Den här plattan är uppföljaren till Musicmusicmusics ”Oversized” från 2020. Idén att ge musiken ett större och mondänare sound gav tydligen mersmak, varför pianisten Fabian Kallerdahl, basisten Josef Kallerdahl och trummisen Michael Edlund återigen har byggt ut sättningen till att även innefatta blås- och stråkinstrument.

Det börjar behagfullt och tillbakalutat med låten ”Friendly intentions”. Men till och med i det tillståndet finns en kärna som känns som om den emanerade från trions mångåriga förflutna som ett uttalat folkligt jazzband, alltid redo att spela i närmste källarlokal. Den direktheten kan uppenbarligen ta sig olika utryck, och är kanske som allra finast i form av ett slags innerlighet. En lekfull innerlighet, som i till exempel ”Self care”. Eller mer allvarsam, som i ”Whole foods”.

I mina öron är de inte minst igenkännliga i småstökiga ”Weliness” och afrofunkiga ”Highlights”. Oavsett hur lyssnare relaterar till Musicmusicmusic innebär det ett distinkt mervärde att ha en egen utgångspunkt med trion, särskilt från innan de blev lyxlirare med extra musiker och en serie kompositioner av Herr pianisten Kallerdahl som skulle hålla för vilken skarpskuren lounge som helst. Poängen är att det är lyx – med själ.

Bästa spår: ”Whole foods”

Läs mer om musik och fler skivrecensioner

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: