Musikern Mats Paulson död – blev 83 år gammal

19 september 2021

Mats Paulson föddes 1938 i Linköping och gav ut sin första skiva ”Tango i Hagalund” 1964. Slog igenom gjorde han däremot ett par år senare med ”Visa vid vindens ängar”, som senare sjungits av artister som Håkan Hellström och Alexander Rybak.

Under sina mer än 60 år som artist hann Paulson skriva över 500 låtar. Till de mest kända hör ”Barfotavisan” och ”Baggenslåten”. 1991 belönades han med Evert Taube-stipendiet. Förutom musiken var han också aktiv som målare.

Artisten Linda Pira träffade Paulson för första gången under inspelningen av TV4-programmet ”Lyckliga gatan”. Innan dess hade hon bara hört ”Visa vid vindens ängar” på ”Allsång på skansen” och i skolan.

– Det var den kopplingen jag hade till honom. Men under inspelningen fick jag möjligheten att bo hemma hos honom. Det gav mig en inblick i hans liv och hur han arbetar och skriver. Han hade med sig sin gitarr överallt, säger Linda Pira.

I programmet tolkade musikerna varandras låtar därefter fortsatte därefter att hålla kontakt.

– Han skrev till mig förra veckan och frågade om jag ville vara med på hans nya projekt. Vi bestämde att vi skulle ses.

– Han var verkligen en genomgod människa. Jag tror han kommer bli ihågkommen som den musiklegend han är. Många tappar ödmjukheten efter så många år som artist. Men det gjorde inte han, varken som musiker eller människa.

Svensktoppens förre programledare Ulf Elfving minns Paulson som en stor visförfattare.

– Han skrev fantastiska visor. Han var otrolig på att fånga stämningar – och sådana stämningar som vi älskar: sommar sol och alltihop. Där var han fenomenal, säger Elving

– Han var också en väldigt vänlig man. Vi kände inte varandra privat men varje gång han skulle intervjuas var han väldigt trevlig.

83-åringen avled i sin bostad i Saltsjöbaden utanför Stockholm, berättar sonen Johannes Paulson för Aftonbladet.

– Han har dött hastigt hemma. Han har varit lite dålig på sista tiden, men inget som var livshotande på något sätt, säger Johannes Paulson till tidningen.

Mats Paulson blev 83 år gammal. Han efterlämnar fyra barn.

Texten uppdateras.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: