När Daniel Norgren rullar på blir det bara underbart

20 januari 2021

Kanske är det pandemin som fått mig att plötsligt tolerera liveskivor, för plötsligt framstår tanken på att lyssna på en konsert jag inte själv besökt som helt rimlig.

När det gäller den västgötska americanastjärnan Daniel Norgren finns det ytterligare skäl att bryta mot principen: han har alltid varit bättre live än på skiva. För medan hans inspelade musik ibland kan framstå som överdrivet antikvarisk och både slarvig och lite överarbetad på samma gång så är det som att både han och bandet ofta hittar ett lugn i konsertsituationerna som lyfter sångerna.

”Live” är inspelad i Köpenhamn, Oslo och Stockholm i januari och februari med ovanligt lite publikljud och inget tjafs. Det låter rent, snyggt och sympatiskt. Med sig på scenen har Norgren sitt stadiga band bestående av de osjälviska minimalisterna Anders Grahn, Andreas Filipsson och Erik Berntsson. De kompar så lyhört och fint att jag kommer att tänka på klassiska jazztrios, Crazy Horse och Dire Straits. Daniel Norgren själv sjunger och spelar gitarr bättre än någonsin.

Det finns ett enormt bra fokus här, och energin är introvert snarare än utlevande. Det låter varmt, nästan meditativt och när de rullar på med samma låt i 17 minuter blir det aldrig tråkigt, bara underbart.

Bästa spår: Music Tape

Läs mer om musik och fler texter av Po Tidholm

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: