Nisse: Det kan ta lite tid att nå fram till perfektionen

19 augusti 2019

Om man grillar tillräckligt envist i en vanlig klotgrill bränner man så småningom hål i höljet, så att aska börjar falla ner på marken. I det läget beslöt vi att köpa en ny.

Valet föll på en tjusig men billig, på impuls i ett jättevaruhus i en närförort. Det var i fjol våras, innan sommaren hade börjat bli så rekordvarm och torr att eldning förbjöds till och med i badkaret, och då vi aldrig ens blev sugna på några lagom förkolnade grillränder att lägga på tallriken.

Så förpackningen öppnades först i år. Och grillen sattes ihop under stor koncentration, med samma möda som alltid tycks åtfölja varenda byggsatsbeskrivning som inte kommer från Älmhult. Trots att det är Ikea som i hela världen blivit symbolen för omöjliga monteringsanvisningar visar sig alla andra företag regelmässigt vara värre.

Det var svårtytt, otydligt, med plats för märkliga översättningar och egen föreställningsförmåga. Dessutom gick de flesta instruktioner i repris, så att allt blev väldigt långt.

Antalet skruvar, brickor och muttrar var heller inte angivet, så det gick inte att avgöra om vi hade fått korrekt tilldelning. Till slut återstod en outnyttjad mutter, så jag antar att vi gick med vinst.

När vi blev klara bytte jag snabbt ståndpunkt från att detta var en idiotisk konstruktion till att detta var en förvånansvärt fiffig historia, med fler och finurligare finesser än på vår tidigare snarlika modell. Ända tills vi skulle inleda själva grillningen och det visade sig att det galler som grillkolen skulle vila på var så glest att allt kol i normalstorlek föll rakt igenom, endast briketter verkade rimliga.

Och sådana hade vi inte.

Med viss möda byggde vi ändå den bästa pyramid vi kunde, fjuttade på och väntade tills glöden var den rätta, brände vår föda och lyfte den från värmen. Samt försökte stänga ventilen i botten, för att minimera syretillförseln.

Då gick reglaget sönder, och handtaget föll i min hand.

Vilket innebär att även denna grill nu är pensionerad och återvunnen på metallskroten. En ny och snarlik, men av bättre märke – och markant dyrare – är inköpt men ej uppackad. Och i helgen som gick avhämtade jag därtill en till nollpris bortslumpad alternativgrill från en välgörare på grannön.

Nu återstår bara att samla mod för den praktiska hanteringen. Min gissning är att det dröjer.

Läs fler kåserier av Nisse, till exempel om hur klok man blir av att studera väderprognoser.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: