Noa Söderberg: LG Petrov var en sorglös rockstjärna med glimten i ögat

08 mars 2021

En av de sista intervjuerna med Lars-Göran ”LG” Petrov, publicerad strax före det som skulle bli hans sista stora turné med Entombed A.D, är en så kallad reaktionsvideo. Som reklam för de kommande konserterna ska han lyssna på de danska dödsmetallnykomlingarna Baest. Petrov är, liksom alla människor som tvingas göra sådan trendbaserad internetreklam, obekväm.

Men så fort musiken drar i gång börjar han le. Brett. Gång på gång gör han tummen upp, pekar på sina gåshudsarmar, fnissar och headbangar i stolen. ”Musiken får mig att vilja growla här och nu”, säger han. ”Wruuuuuuuh.”

I en metalgenre som lockar många blyga funderare och tuffa posörer var LG Petrov den lustfyllda rockstjärnan. Han var frontmannen som framför allt lockades av glädjen i att spela musik och ville förmedla samma glädje till alla som såg på. Dagens nätpublicerade minnesord från fans, bandkolleger och vänner handlar nästan uteslutande om just det.

Han hade anledning att glädjas. När Petrov slog igenom med Entombed i början av 1990-talet blev de sinnebilden för en ny och grov Stockholmsvariant av dödsmetall. Debuten ”Left hand path” populariserade det numera legendariska ”buzzsaw”-gitarrsoundet, som låter precis som sitt namn och skapas genom att man tar en särskild distpedal och vrider alla rattar till max. Petrov matchade soundet med sitt lika raka och brutala growl.

Skivan blev en länk mellan hardcorepunken och dödsmetallen och fick stor påverkan på den framväxande grindcoremusiken. Men Petrov var mer intresserad av rock'n'roll. 1993 släppte Entombed det stilbildande albumet ”Wolverine blues” och lade grunden för en subgenre som kombinerar riffglad rock med urgrundsvrålande metal. Tillsammans är de två 90-talsskivorna några av det svenska hårdrocksundrets största hittar.

När Entombed drabbades av medlemsavhopp var Petrov oftast konstanten, och efter en segdragen konflikt om namnrättigheter initierade han 2014 det pånyttfödda Entombed A.D. De hann släppa ytterligare tre album och var mitt uppe i en Sverigeturné när coronapandemin slog till. Medan åtskilliga jämngamla genrekolleger tappade bort sig i självdestruktiv satanistisk kosmologi eller drabbades av förlamande skrivkramp fortsatte Petrov vara en sorglös rockstjärna, med glimten i ögat och ciggen i mungipan, hela vägen till andra sidan.

Läs mer:

Entombed A.D:s sångare Lars-Göran Petrov är död

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: