Noa Söderberg: Tilde de Paulas ”Sommar” är ett Instagramvänligt livskollage

16 augusti 2019

Tilde de Paula jobbar inte med suggestivitet. Hennes ”Sommar” har knappt börjat innan hon deklarerar allt hon ska prata om: Att bli svensk, programledare och kär. Att kallas ”mansslukerska”, att misslyckas och att bli räddad av mannen i sitt liv.

Sagt och gjort. Under en och en halv timme följer ett slags supermjukt livskollage, med högt och lågt som alltid berättas i samma muntra ton. Mamman flyr militärjuntan i Chile och lär lilla Tilde att hon alltid står särskilt skyldig till det svenska samhället (?) och måste vara ”lite bättre”. Vuxna Tilde går journalistutbildning, hamnar på tokiga programledarjobb på TV4, jobbar oerhört mycket, jobbar tills hon glömmer bort familjen, älskar jobbet ändå. Sedan träffar hon sin nuvarande man. Han är ljuset i hennes liv, den som ”förvandlar allt till färg”. Barnen också. Christina Aguileras ”You are beautiful” får fylla i hennes poäng.

Hon får med den numera obligatoriska invändningen mot förljugna, Instagramvänliga presentationer av verkligheten. Ändå låter de Paulas ”Sommar” precis som en trevlig gästpostarvecka på kontot @sweden. Även i själva sociala medier-kritiken. Hon slår fast att också tv-stjärnor har trötta dagar i grå mjukisbyxor och uppsatt hår, trots att de annars ser så snygga ut i TV4-sminket. Att hon inte alltid är hela Sveriges leende älskling. Vem hade kunnat ana?

Mer intressant blir det när hon talar om det envisa ryktet som ”mansslukerska” eftersom hon har fyra barn med tre män. Ett tydligare exempel på så kallad slutshaming är svårt att tänka sig. Hoppas hon slipper de subtila påhoppen snart.

Därifrån fortsätter hon sorglöst in i nästa ämne. de Paula är en glad programledare in i märgen och levererar ett urtrevligt ”Sommar” som är lätt att följa och fyller sin funktion. Det är svårt att klandra varken henne eller SR. Men särskilt spännande är det inte.

Läs kommentarer till fler av årets Sommarprogram, till exempel om hur Nick Bostroms program var.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: