Nobelpriset till Tokarczuk ett dilemma för polska högernationalister

10 oktober 2019

Olga Tokarczuk tilldelas Nobelpriset i ett politiskt känsligt läge, några dygn före söndagens parlamentsval i Polen. Ska det styrande partiet Lag och rättvisa, PIS, ligga lågt med sina sedvanliga fördömanden av hennes feminism och stöd för homorättigheter? 

Eller är det bättre att markera glädje över att hon blir den femte polska författaren som tilldelas världens mest prestigefyllda litteraturpris?

Den första officiella reaktionen på beskedet att Olga Tokarczuks pris tydde på att man väljer det senare alternativet:

– Jag gläds åt alla priser som ges till polacker, och jag blir stolt när någon gör vårt land berömt över världen. Polen har fantastiska författare och poeter, och vi kan vara lyckliga över att kunna visa hela världen hur hög nivå det är på den polska litteraturen, kommenterade den polske premiärministern Mateusz Morawiecki nyheten tv-kanalen TVP.

För några veckor sedan var tongångarna andra, när Polens kulturminister Piotr Gliński lät sig intervjuas i den privata tv-kanalen TVN.

– Jag har försökt läsa Olga Tokarczuks böcker, men jag läste aldrig färdigt dem. 

Det är oklart huruvida han verkligen hade försökt läsa någon bok av Olga Tokarczuk eller om hans formulering var ett sätt att förminska Polens kanske främsta och mest hyllade författare.

Han kan ha varit inspirerad av någon av de ultrahögersajter, som till exempel wPolityce, som hävdar att Tokarczuk vinner priser på grund av att hon är ”vänster” och har hävdat att ”polacker mördade judar”.

Möjligen ångrar Glinski det nedsättande uttalandet, sedan internet översvämmades av elaka skämt om kulturministern som utan att skämmas erkände att han inte orkade läsa färdigt en bok av Tokarczuk.

På torsdagen, efter prisbeskedet, backade kulturminister Glinski, och skrev på Twitter att ”Tokarczuks internationella framgång gläder oss mycket”. 

Och en minut senare lade han till en ny, lite skämtsam, tweet: ”I samband med fru Tokarczuks pris måste jag som kulturminister ta på mig att återkomma till den oavslutade läsningen av Nobelpristagaren.”

Tidigare polska författare som fått Nobelpriset är Henryk Sienkiewicz, Władysław Reymont, Czesław Miłosz och Wisława Szymborska. Isaac Bashevis Singer, född i Polen men som skrev på jiddisch, kan också räknas till denna skara.  

Läs mer: De får Nobelprisen i litteratur 

Olga Tokarzcuk: ”Jag är en del av den starka kraften” 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: