Nöjeschefer i brev till regeringen: Ta ansvar för drabbade företag

21 november 2020

Brevet, som initierats av Stockholms handelskammare, kommer efter att regeringen på fredagen gav beskedet att de nu formellt beslutat att begränsa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till maximalt åtta personer från och med 24 november.

Bland undertecknarna finns flera vd:ar inom kultur- och nöjesbranschen, bland annat Live Nation Sveriges Mattias Behrer, Scalateaterns Tova Nyqvist, Filmstadens Jason Cole och Svenska Bios Peter Fornstam. Dessutom står hotellmagnaten Petter Stordalen och flera personer inom svensk idrott och näringsliv bakom brevet.

I texten uttrycker de förståelse för de tuffa åtgärderna och konstaterar att regeringens agerande är nödvändigt för att rädda människors liv. Samtidigt skriver de att åtgärderna måste åtföljas av stödpaket för de drabbade branscherna.

”När regeringen meddelar nya eller utökade restriktioner så måste man i samma sekund ta ansvar för och meddela vilken hjälp de drabbade företagen kan räkna med”, skriver de.

I samband med att regeringen presenterade förslaget om att sänka publikgränsen ytterligare så efterfrågade stora delar av kulturlivet mer omfattande stöd för att överleva krisen.

– Det här innebär i princip att det inte kommer att kunna framföras någon scenkonst under den här perioden. Det är naturligtvis viktigt att staten backar upp det här med fortsatta krisstöd, sade Svensk scenkonst vd Mikael Brännvall då.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har sagt att regeringen nu ser över möjligheten till ökade stöd för de drabbade branscherna.

– Ändringarna kommer att få fortsatt stora negativa konsekvenser för många företag och föreningar som drabbas av förbudet. Vi ser över behovet av förstärkta stöd till kulturen och idrotten, sade Amanda Lind under en presskonferens på fredagen.

Läs mer:

Kulturbranschen: Nu får vi näringsförbud på riktigt

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: