Nytt verk av Knausgård hålls hemligt till 2114

21 oktober 2019

Knausgård är den sjätte författaren som ska skriva för Framtidsbiblioteket. Därutöver medverkar sedan tidigare bland andra den brittiska författaren David Mitchell, samt kanadensiskan Margaret Atwood, mest känd för romanen ”Handmaid's tale” från 1985.

– Första gången jag hörde om Framtidsbiblioteket tyckte jag att det var en fantastisk idé och ett riktigt intressant konstprojekt, säger Knausgård till NRK, och tillägger att han hoppades på att bli tillfrågad, men inte riktigt vågade tro att det skulle ske.

Projektet sätter också ”livet här och nu i perspektiv”, enligt den norska författaren.

– När dessa böcker blir lästa kommer ingen av oss längre att existera. En värld utan oss, kan vi tänka oss det? Vad kommer vi att betyda för dem, dessa framtidsmänniskor? frågar sig Knausgård. 

Framtidsbiblioteket initierades 2014 av den skotska konstnären Katie Paterson. Avsikten är att årligen samla en nyskriven berättelse från en känd författare. Texterna placeras därefter i ett specialdesignat rum på Deichmanske bibliotek i Oslo, Norges största allmänna bibliotek. Rummet hålls öppet för allmänheten, men texterna offentliggörs först 2114.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: