Nytt vittne kallat när förtalsrättegången mot Cissi Wallin inleds

20 november 2019

Huvudförhandlingen i det uppmärksammade förtalsmålet startar på torsdagen i Stockholms tingsrätt, för att sedan avslutas med en andra rättegångsdag på måndag i nästa vecka. 

Domstolen ska ta ställning till om Cissi Wallin gjort sig skyldig till grovt förtal på grund av inlägg hon publicerade på Instagram och Facebook vid flera tillfällen under perioden oktober 2017 till augusti 2018. Fredrik Virtanen har begärt 240.000 kronor i skadestånd, samt 26.000 kronor i ersättning för sveda och värk. 

Cissi Wallin anklagade i flera inlägg (det första den 16 oktober, 2017) den tidigare Aftonbladetmedarbetaren Fredrik Virtanen för en våldtäkt som ska ha ägt rum 2006. Det är en anklagelse som flera år senare utreddes av polis men förundersökningen lades ned i brist på bevis.

I januari förra året, tre månader efter att det första inlägget publicerats i sociala medier, gjorde Fredrik Virtanen en polisanmälan om grovt förtal. ”Det har inte varit försvarligt att framföra dessa anklagelser, de är inte sanna och det föreligger inte heller skälig grund för dem”, stod det i polisanmälan.

Drygt ett och ett halvt år senare åtalades Cissi Wallin: ”Brottet bör bedömas som grovt eftersom inläggen avsett mycket allvarlig brottslighet, fått stor spridning samt lett till stor skada i både Fredrik Virtanens privata liv och yrkesverksamhet”, skrev åklagare Daniel Suneson i stämningsansökan.

– Det är uppgiftens innehåll och spridningen på sociala medier som är avgörande för mitt beslut. På sociala medier har det nått en sådan stor mängd personer och det har inte varit försvarligt att lämna de uppgifterna på det sättet. Det har ingenting med sanningen i påståendet att göra, sa Daniel Suneson då.

I bevisningen ingår utdrag och skärmdumpar från sociala medier, tidningsartiklar och andra dokument som ska visa omfattningen samt vilken spridning anklagelserna mot Fredrik Virtanen fått. 

– Det här det grövsta förtal som någonsin har åtalats i Sverige. Bevismaterialet är enormt, har Fredrik Virtanen tidigare sagt till DN.

Hans målsägandebiträde har, utöver åklagarens bevisning, även åberopat att ett läkarintyg och intyg från en psykolog ska styrka uppgifterna om att han orsakats psykiskt lidande. Dessutom hänvisar man till ett utdrag från den nedlagda förundersökningen om våldtäkt, som påstås styrka att Cissi Wallins anklagelse inte varit sann.

Rättegångens första dag innehåller förhör med Cissi Wallin och Fredrik Virtanen, samt med två vittnen. På måndagen är ytterligare tre vittnen kallade till rätten. Därefter sker slutpläderingar.

Samtliga vittnesförhör har kallats av Cissi Wallins försvar. Syftet är att styrka att det varit försvarligt för henne att lämna de uppgifter som hon har gjort.

– Det faktum att jag åtalas är ett bakslag för metoo och rätten att få berätta sin egen historia och nyttja sin yttrandefrihet, säger Cissi Wallin till DN och fortsätter:

– Om jag fälls betyder det inte att jag har ljugit. Det betyder att svenska staten tycker att kvinnor som berättar om sexuella övergrepp borde vara tysta. 

Försvaret har dessutom kallat en kvinna att vittna som inte tidigare varit hörd i utredningen. Det har uppgetts i dokument till domstolen att kvinnan ska berätta om händelser hon varit med år 2000.

– Det är en av de kvinnor som Cissi Wallin har berättat om i sina Instagram- och Facebookinlägg. En av de uppgifter som omfattas av åtalet. Det är viktigt för att visa att uppgifterna hon lämnat är sanna eller skäligt grundade och också för försvarligheten att hon belyst allvarliga förhållanden kring hur han har agerat, säger advokat Percy Bratt, som företräder Cissi Wallin.

Som DN tidigare rapporterat kan den internutredning som Aftonbladet tillsatte hösten 2017, med anledning av anklagelserna mot Fredrik Virtanen, få viss betydelse i målet. Dokumenten från utredningen ska ha förstörts men en av dem som genomförde utredningen vittnar under den andra rättegångsdagen på måndag.

Rättegången väntas få stor uppmärksamhet och i mitten av oktober begärde Fredrik Virtanen och hans målsägandebiträde att förhandlingarna skulle hållas bakom stängda dörrar. Detta delvis för att förhindra att ”dessa förtalande uppgifter får ytterligare spridning”. 

I början av november hölls ett sammanträde i tingsrätten, där domstolen och parterna diskuterade ramarna för huvudförhandlingen. Åklagaren och försvarsadvokaten delgav då information om hur pass detaljerade de planerat att vara i sina frågor. Tingsrätten gjorde bedömningen att det, åtminstone då, saknades förutsättningar för att man ska besluta om stängda dörrar.

DN har varit i kontakt med Fredrik Virtanen, hans målsägandebiträde och åklagaren som inte vill ge några kommentarer.

Läs mer

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal av Fredrik Virtanen

Fredrik Virtanen: Jag vill ha 20 årslöner i skadestånd

Stefan Lisinski: Förmodligen inte sista förtalsmålet med koppling till metoo

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: