Ospelat Beatlesalbum till salu för minst 1,9 miljoner

13 februari 2020

Den rara lp-skivan tros ha tillverkats i färre än hundra exemplar. Det delades ut julen 1967 som presenter till de anställda på bandets amerikanska bolag Capitol i Los Angeles. Skivan togs fram för att fira de stora framgångarna Beatlesalbumet haft sedan det gavs ut i maj samma år. 

Formgivaren Peter Blakes ursprungliga Sgt Pepper-collage är på detta ovanliga album delvis ersatt med ansiktsbilder på chefer och säljare anställda på skivbolaget. Det gick inte att köpa och delades inte heller ut till radiostationer eller butiker. Enligt The Guardian är dessa vinyler ”världens mest värdefulla skivor”.

Bakom försäljningen på Ebay står skivsamlaren John Tefteller. Han uppger att han köpte Beatlesalbumet av ett dödsbo för länge sedan. Blir hans exemplar sålt för de 1,9 miljonerna som är hans minimibud tänker han använda pengarna till att köpa fler 78-varvs bluesskivor från 1920-talet.   

– Trots att det skär i hjärtat att sälja det här albumet – jag är ett stort Paul McCartney-fan – så är det tid att en ny ägare får uppskatta och vårda detta det viktigaste föremålet i Beatles historia, säger han i en kommentar och påpekar att man förvisso kan köpa ett hus för 1,9, miljoner men hus finns det i massor. Denna inplastade raritet existerar bara i ett enda exemplar. 

Tefteller påpekar också att Ringo Starr, Beatlestrummisen, förra året sålde sitt exemplar av Liverpoolorkesterns ”White album”, med tillverkningsnummer 0000001, för hela 7,6 miljoner kronor.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: