Österrikes Oscarsbidrag diskvalificeras

12 november 2019

Förra veckan diskvalificerades det nigerianska Oscarsbidraget ”Lionheart”. Filmen deltog i kategorin bästa internationella långfilm – där språket i huvudsak inte får vara engelska. 

Då majoriteten av dialogen i ”Lionheart” är på engelska så har Oscarsakademien beslutat att inte låta bidraget delta i tävlandet. 

Engelska är det officiella språket i Nigeria, vilket har lett till att stark kritik riktats mot Oscarsakademien. Filmens regissör Genevieve Nnaji menar att ”Lionheart” representerar hur nigerianer kommunicerar. ”Det inkluderar engelska som är en bro mellan de över 500 språk som talas i vårt land”, säger hon enligt BBC. 

Ava DuVernay, som har regisserat bland annat ”Selma” och ”A Wrinkle in Time”, uttrycker också sin frustration på Twitter. 

https://twitter.com/ava/status/1191481642734387200?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1191481642734387200&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fworld-africa-50300862

Nu har också Österrikes Oscarsbidrag ”Joy” diskvalificerats då två tredjedelar av filmens dialog är på engelska. 

Filmen är skriven och regisserad av Sudabeh Mortezai.

Efter en förfrågan av Hollywood Reporter har Oscarsakademien uttalat sig.

”Som vi gör varje år, så granskar akademin filmerna som lämnats in för att tävla i kategorin bästa internationella långfilm för att avgöra om de uppfyller våra regler för att delta. Filmen 'Joy', inlämnad av Österrike, har precis granskats och är inte valbar eftersom endast 33 procent av filmens dialog är på ett annat språk än engelska”, rapporterar The Hollywood Reporter.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: