P3 Guld-nominerade Olivia Lobato: ”Jag tycker väldigt mycket om knaster”

26 januari 2023

1. Hur skulle du beskriva din musik?

– Det är ganska blandat för mig men jag skulle säga att den handlar ganska mycket om sorg. Men i slutändan om vacker sorg. Den blir vacker när musikproduktionen blandas med texten. Jag och mitt team har pratat om låtarna är glada i soundet men att texterna är lite melankoliska. Alla kan ju relatera till hjärtesorg så det blir naturligast att skriva om det.

2. Vad lyssnar du på just nu?

– När jag kollade på vad jag lyssnade på senast så var det Hannes. Jag har lyssnat väldigt mycket på honom. Han är grym tycker jag. Det är ett ganska lugnt sound men det är ändå skönt att lyssna på.

3. ... och vad lyssnar du helst inte på?

– Jag tänker alltså hårdrock. Det är något jag aldrig skulle sätta på själv. Det är inte för mina öron. Det låter som buller. Jag vill helst ha något som man kan chilla till.

4. ... och från fobiljud till favoritljud?

– Något jag tycker om är att när man beställer sushi så får man sjögräs. De är väldigt härliga att tugga på och det är härligt att lyssna på när andra tuggar på dem. Det skulle jag kunna få in i en låt. Det ska inte vara smask, men det ska vara knaster. Knaster tycker jag om väldigt mycket. Som vindruvor. Vindruvor tycker jag mycket om.

5. Vilket är ditt första musikminne?

– Jag tror ändå att det var ”Idol” när man var liten. Det var ljudet av fredagsmys. Eller när min pappa alltid hade radion på och man hörde alla låtar på repeat. Vi bodde i Brasilien i några år. Där var det viktigt att han hade radion på för att det skulle verka som att det var folk hemma hos oss. Det var ju mycket inbrott och så. Då var det oftast lite bossa nova, hissmusik. Jag lyssnar inte jättemycket på bossa nova i dag men en låt på min nya ep är ganska inspirerad av det faktiskt.

6. Favoritalbum, just nu?

– Jag har lyssnat på ”Såklart det gör ont” av Ramon, en norsk artist. Han är grym. Han är väldigt bra på att sätta ord på känslor. Jag tycker om hans ord och melodier.

7. Du blev upptäckt av Universal genom de covers som du publicerade på Tiktok. Vilka låtar/artister är mest tacksamma att tolka tycker du?

– De låtar som väckte mest reaktioner var nog när jag tolkade Hov1 och Mares. Jag sjöng ju Veronica Maggio och sånt också. Men när jag sjöng något som killar sjunger så blir det en sådan kontrast. Det låter helt annorlunda när jag sitter och sjunger vid pianot än när de rappar. Annars har jag ingen hemlighet bakom hur man gör en bra cover. Jag har mest lagt upp låtar som folk har bett mig om. Om jag märker att folk uppskattar Hov1 så lägger jag ut mer tolkningar av Hov1.

8. Din debutsingel ”Syrener” blev en av förra årets stora sommarplågor. Du går ju fortfarande på gymnasiet, hur påverkades ditt liv av den här framgången?

– Det har ju varit ganska stressigt i perioder i och med att jag haft både skolan och musiken. Jag har ju fått hoppas att musiken inte skulle krocka med provperioder. Så ibland har jag fått prioritera bort musiken och ibland skolan.

9. Var fann du inspirationen till låten och vad har du för relation till syrener?

– Jag och mina låtskrivare tänkte väldigt mycket sommar när vi skrev den. Det var i februari, och vi skulle skriva något som beskrev både det fina i sommaren och hjärtesorg. Jag visste inte vad syrener var innan en av låtskrivarna föreslog att vi skulle skriva om det. Men de är fina.

10. Hur kommer ditt 2023 se ut?

– Jag har precis släppt en ny ep som handlar om hjärtesorg. Men soundet är inte lite glatt som mina tidigare låtar. Eller det finns flera olika låtar. Alla låter inte likadant. Men de är ganska mycket coolare i soundet, mer åt indiepophållet. Men det är olika låtar så det är svårt att beskriva.

– Jag tar också studenten i sommar och jag kommer att vara ute och turnera och ha en massa spelningar. Jag går på en designlinje och jag haft väldigt mycket ångest över om jag ska släppa det helt och bara satsa på musiken. Men nu tänker jag att man kan blanda det ganska mycket. Jag tycker ju att det är väldigt kul med kreativitet oavsett om det är design eller scenografi, och det kan jag ju koppla väldigt mycket till artistkarriären.

Läs mer om musik

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: