PEN kritiserar valet av Handke: ”Förbluffade”

11 oktober 2019

Valet av att ge Nobelpriset i litteratur till författaren och regissören Peter Handke har mötts av stark kritik från olika aktörer runt om i världen. Nu sällar sig även yttrandefrihetsorganisationen PEN i USA till kritikerkören. 

I ett skriftligt uttalande som har publicerats på organisationens hemsida går generalsekreteraren hårt ut åt Svenska Akademien. 

”Vi inser att dessa beslut är subjektiva och att kriterierna inte är enhetliga. Dagens tillkännagivande av Nobelpriset i litteratur för 2019 till Peter Handke måste dock vara ett undantag. Vi är förbluffade över valet av en författare som har använt sin offentliga röst till att undergräva den historiska sanningen och erbjuda allmänhetens stöd för dem som gjort sig skyldiga till folkmord, som den före detta serbiska presidenten Slobodan Milosevic och den bosniska serbiska ledaren Radovan Karadzic”, skriver Jennifer Egan. 

PEN i USA vägrar att ställa sig bakom beslutet att ”en författare som ständigt har ifrågasatt grundligt dokumenterade krigsförbrytelser förtjänar att firas för sin ”språklig uppfinningsrikedom””. 

”I en tid av ökande nationalism, autokratiskt ledarskap och utbredd desinformation runt om i världen förtjänar det litterära samfundet mer är det här. Vi beklagar djupt Nobelkommitténs val av litteratur”. 

DN har varit i kontakt med Jesper Bengtsson som är ordförande för PEN Sverige.

– I nuläget har vi inte planerat att göra ett uttalande, säger han. 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: