Pengar till vittne i Kulturprofilen-rättegången skapar bråk inom Akademien

11 januari 2019

I slutet av december blev det känt att en författare, som är bosatt utomlands, fått ett stipendium på 60.000 kronor ur Stina och Erik Lundbergs stiftelse. Pengarna delas ut av Svenska Akademien. 

Författaren vittnade tidigare under hösten på försvarets sida i hovrättsförhandlingarna mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som senare dömdes för två våldtäkter. Enligt författarens vittnesmål har hen känt Arnault sedan början av 1990-talet. Författarens senaste bok gavs ut för cirka fem år sedan.

– Kanske är det en uppmuntran av mitt skrivande här i min exiltillvaro. Jag har inte kommit ut ännu med den bok jag håller på med, sa författaren till Svenska Dagbladet (21/12), efter att först ha berättat i sociala medier att hen fått stipendiet.

Läs mer: Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till Svenska Akademien 

DN kan nu avslöja att flera ledamöter i Akademien inte visste varför författaren som vittnade på Jean-Claude Arnaults sida skulle tilldelas pengar. Det framgår av en mejlväxling som inleddes efter att dramaturgen Anna Kölén (som i Akademiens advokatutredning vittnade öppet om misstänkta läckor) skrivit till den nyinvalda ledamoten Eric M Runesson och ifrågasatt varför stipendiet gick till författaren.

Ledamoten Per Wästberg fick också ta del av Anna Köléns inledande mejl. Han skriver sedan i ett svar till Runesson – som också gått som kopia till Anna Kölén – att dramaturgens brev är ”upprörande och sorgligt och gjorde mig djupt bedrövad”. DN har tagit del av mejlet, som skickades den 22 december, i sin helhet. Per Wästberg skriver:

”Det är för mig lika gåtfullt som besvärande att jag inte har minsta aning/minne om pris till författaren. Jag har aldrig hört talas om författaren, ej känt till författarens vittnesmål för JC (Jean-Claude Arnault, reds. anm.). Jag har ju varit med varenda torsdag med något enstaka undantag”‚ och fortsätter:

”Lundbergmedlen är, tror jag, 60 om året för att uppfylla donators krav, det kan ju hända att namn passerar väl snabbt utan tillräcklig motivering, men jag skulle ha reagerat på ett helt okänt namn, jag som anser mig bra på att just minnas namn, ej minst på författare, även de mer okända.”

Per Wästberg påpekar även att medlen från Stina och Erik Lundbergs stiftelse ”inte anses som belöning eller pris” utan att de ska ”gå till konstutövare som har svårt ekonomiskt; de är en form av socialhjälp”. 

Avslutningsvis i mejlet skriver Wästberg om den ständige sekreteraren i Akademien: ”Inte heller Anders Olsson vet vem som kan ha föreslagit författaren.”

Per Wästberg bekräftar för DN att han inte kände till författaren på förhand.

– Jag hade ingen aning om vem författaren var, jag tror det fortfarande är oklart vem som kan ha föreslagit författaren. Det hela är beklagligt, skriver Per Wästberg i en kommentar på mejl.

Läs mer: Katarina Frostenson har överlämnat sina krav 

Anna Kölén säger till DN att hon förundras över att man delat ut pengar till författaren.

– Svenska Akademien borde vara ett föredöme, med tydliga regler för hur beslut ska fattas för att undvika jäv och vänskapskorruption. När de brister i detta, och belönar en  svagt meriterad författare som vittnat till Arnaults fördel i hovrätten skapar det ett kulturförakt som smittar av sig på andra välfungerande institutioner och enskilda kulturarbetare. Det skadar inte bara Akademien, utan hela kultursektorn, säger Anna Kölén.

– Så länge sådana beslut kan ske, dessutom utan att Akademien öppet redovisar hur, varför och av vem de fattats, är det långt kvar innan Akademien kan återfå allmänhetens förtroende. 

Hon kommenterar också det faktum att flera ledamöter inte verkar ha känt till hur det kom sig att författaren fick stipendiet.

– Om det är enskilda ledamöter som, utan majoritetens vetskap, fattat ett så uselt beslut, är det väl i linje med Akademiens nya vilja till öppenhet att allmänheten får veta detta. Och att beslutsfattarna motiverar sig, säger Anna Kölén.

Läs mer: Författare som vittnade mot Kulturprofilen säger nej till belöning 

Per Wästberg och den ständige sekreteraren Anders Olsson var under hösten, när beslut om stipendierna togs, två av nio aktiva ledamöter i Svenska Akademien. Vid en stor del av terminens ordinarie sammankomster var dock endast sju ledamöter närvarande. 

Juristen Eric M Runesson tog inträde som ny ledamot först den 20 december och ska därmed inte ha deltagit i de möten där beslut om stipendiaterna togs.

DN söker Anders Olsson och Eric M Runesson.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: