Popduon Klara & Jag pausade musiken när pandemin kom – nu släpper de debutalbum

30 september 2020

Stockholmsdöttrarna Klara Wörmann och Johanna Frostling har sedan 2017 verkat under namnet Klara & Jag. I bagaget har de en rad poppiga singlar som vittnar om stökiga ungdomsnätter och trasiga hjärtan. Även det nyutkomna debutalbumet är en ljudsättning av ungdomen, med inspiration hämtad direkt från upphovsmakarnas dagböcker. Här lever Stockholmsparker, oglamorösa vardagar och samtida musikreferenser sida vid sida.

– Att skriva är som terapi. Vi utgår från oss själva i vårt skapande, det är bara sådant vi kan berätta om, säger Klara Wörmann.

– Låtarna på skivan är skrivna i våra mest hudlösa ögonblick. Då vi har varit riktigt ledsna eller riktigt glada. De känns verkligen i oss, säger Johanna Frostling.

– Årets motgångar med pandemin, våra egna motgångar, gör att det känns ännu starkare att släppa det vi har jobbat med. Vi visste inte om albumet skulle komma ut över huvud taget, fortsätter Klara Wörmann.

Klara & Jag släppte fredagen den 25 september sitt debutalbum ”Det slutar inte här”.
Klara & Jag släppte fredagen den 25 september sitt debutalbum ”Det slutar inte här”. Foto: Ea Czyz/Pressbild

Coronapandemin har påverkat hela Kultursverige. Flera artister har tidigare vittnat för DN om inställda spelningar och infrusna arvoden, och att de minst etablerade artisterna drabbas värst. ”Det slutar inte här” skulle ha lanserats redan i april, men virusets framfart omkullkastade planerna. Veckorna innan det planerade albumsläppet började evenemang efter evenemang att blåsas av.

– Jag minns verkligen dagen då vi beslutade att skjuta upp släppet, säger Johanna Frostling.

De var på väg till skivbolaget Warner Music för att prata om vad som skulle ske. Strax innan hade duon bestämt sig: debutdatumet skulle inte ruckas på. Albumet, tyckte de, var skapat för sommaren.

– Men så sade skivbolaget: ”Man släpper bara sin debut en gång. Hur vill ni minnas det?” säger Wörmann.

– Och det hade de ju rätt i. Det kändes tråkigt att släppa sitt hjärtebarn utan att kunna göra något runt omkring, utan att ha några spelningar. Samtidigt rann allt vi hade kämpat för ut i sanden. Efter beslutet, hela sommaren, kände mig jag deprimerad, fyller kollegan i.

Sommaren gick och ovissheten kring albumets framtid växte. Inte en krona kom in från artisteriet. Tidigare i år pekade Musikcentrum riks på hur en tredjedel av Sveriges musiker hade lämnat eller övervägde att lämna yrket, och till dessa sällade sig Klara & Jag.

– Vi kände till sist att vi antingen fick lägga ned musikprojektet helt och hållet, eller släppa skivan ändå. Trots att pandemin inte är över. Vi stod helt still, och behövde komma vidare.

Och nu är skivan ute. Hur känns det att den kommer på hösten, när ni hade en så tydlig sommarvision?

– Alla blev ändå snuvade på den här sommaren, så det gör inget. Den är mer anpassad till en vanlig sommar, då man kan dansa. Vi får ta revansch på det under vintern, säger Frostling.

– Dessutom är september min favoritmånad. Det känns bara otroligt att släppa skivan nu, som att vi förlöser vårt barn, fortsätter hennes musikpartner.

I stället för att boka en turné hade duon samma vecka som albumsläppet en minispelning – eller minirelease – varje kväll. Allt inom ramen för rådande restriktioner.

– En bekant kom i somras med förslaget att vi skulle ha 50 stycken spelningar med 50 besökare på varje. Jag tyckte att det lät svinkul. Sedan kom jag på att vi inte skulle orka spela så många kvällar i rad, säger Klara Wörmann och skrattar.

– Men vi spann vidare på idén, och kom på det här upplägget.

Hur var releaseveckan?

– Som att fylla år varje dag, säger Johanna Frostling.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: