Programmet Plus läggs ner – här är alla SVT:s förändringar

12 juni 2019

I måndags lade regeringen fram sin proposition med villkor från Public Services sändningstillstånd för åren 2020-2025. 

Svaret från SVT kom snabbt, bara två dagar senare presenterar de två programdirektörerna Jan Helin och Lena Glaser de nya planerna i en debattartikel på DN Kultur. 

Sedan tidigare är det känt att Opinion live ska läggas ned. Nu meddelar SVT att ett nytt program ska ersätta debattklassikern från och med årsskiftet. Hur programmet ska vara utformat är i nuläget oklart men SVT:s programdirektörer skriver att de aktivt ska föra samman ”människor med starkt polariserade åsikter i kontroversiella frågor. Inte nödvändigtvis för att enas, men för att med nyfikenhet försöka förstå den andres uppfattning”. 

SVT ska också från och med nu ha klimatfrågan i fokus för program inom faktagenren. Två korrespondenter tillkommer också i personalstyrkan, en klimatkorrespondent och en techkorrespondent. Den sistnämndes uppgift kommer att vara att granska och följa teknikutvecklingen. 

De lovar också att ytterligare förstärka lokaljournalistiken, sedan tidigare har SVT utökat lokalredaktionerna till 37 platser. Och nu hoppas de öka ytterligare. Ett av de tuffaste kraven från regeringen var att SVT skulle ta hänsyn till de kommersiella mediernas konkurrensförutsättningar. Hur detta ska gå till, specificeras inte av SVT:s programdirektörer. 

Programmet Plus kommer att läggas ned från och med nästa vår. SVT vill ”utforska nya sätt att göra konsumentjournalistik”. 

DN söker kulturminister Amanda Lind för en kommentar. 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: