Raffinerat samspel på Eva Kruses album ”New legend”

04 juli 2020

Det finns oändliga sätt att förena olika musikaliska traditioner. En del går relativt lätt, som jazz och funk eller jazz och många sorters folkmusik. Jazz och klassisk, västerländsk konstmusik brukar däremot vara en svårare femma. Så kallad Third stream har ofta låtit akademisk och åbäkig, medan musik sprungen ur det afroamerikanska avantgardet tenderar att hamna i ett obehagligt och fullständigt onödigt underläge gentemot klassiska metoder och reglementen.

Kontrabasisten Eva Kruse har i flera år jobbat med en grupp som verkar betydligt mer subtilt i samma riskabla gränsland, och på nya ”New legend” har de raffinerat inte bara sitt samspel utan också den stilistiska dynamiken. Det är musik med djup och en lätt hand, ytterst förankrad i själva kombinationen av komposition och improvisation.

Men så långt har de förstås inte nått utan bakgrund. Kruse har själv en utgångspunkt som pianist med inriktning på Bach, och i bandet med Tjadina Wake-Walker på oboe, Uwe Steinmetz på saxofoner, Christan Jormin på piano och Eric Schaefer på trummor finns en sammanslagen erfarenhet som täcker bland annat Komische Oper Berlin, Olivier Messiaen, klassisk indisk musik och skandinavisk traditionell och spirituell musik. För att inte tala om jazz.

Bästa spår: ”New legend”

Läs mer om musik och fler texter av Johannes Cornell 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: