Så bra var första avsnittet av ”Game of thrones” sista säsong

15 april 2019

Med tanke på att Jon Snow har suttit på en hästrygg mer eller mindre oavbrutet sedan sensommaren 2017, när den sjunde säsongen tog slut, är det kanske inte så konstigt att han ser lite purken ut. Men jösses, hade man inte glömt bort exakt hur purken han kan se ut?

Det är så slutligen dags att ta sig an den åttonde och sista säsongen av ”Game of thrones”. Det första avsnittet av sex släpptes i natt. 

Det är, i mångt och mycket, det stora återseendeavsnittet. För oss tittare, som under den långa pausen mellan säsonger har både suckat längtansfullt och glömt, och för många av karaktärerna. Ja, det känns faktiskt som att serieskaparna ville vara lite snälla, och att de därför förlagt minimalt med dramatik – med ”Game of thrones”-mått mätt, men ändå – till detta första avsnitt. 

Stora delar av avsnittet utspelar sig på slottet Winterfell i Norden, vilket också det känns som att komma hem – nog inte bara för oss verklighetens nordbor, utan för alla som identifierat familjen Stark som seriens själva kärna. Återföreningsomfamningen mellan Jon och Arya, som inte setts sedan den första säsongen, är så efterlängtad att man önskar att den varade längre.

Men säg den frid och fröjd som varar i Westeros. ”Nordbor litar inte på främlingar”, muttrar Jon Snow till Daenerys när de rider in på Winterfell. Nej, och är det så konstigt, när Daenerys som hämnd för deras lätt skeptiska blickar genast tillkallar sina två levande drakar för att gjuta respekt i befolkningen?

Nere i King’s Landing, där temperaturen fortfarande är någorlunda behaglig, blir drottning Cersei gladare än hon trott över att återse sin råbarkade allierade Euron Greyjoy. Bronn bidrar till den gamla hederliga ”Game of thrones”-stämningen genom att ligga med tre frodiga prostituerade på samma gång, men blir avbruten av en order han kommer få svårt att lyda. Arya flirtar med sin gamla vän Gendry. Och Jon får – efter en hisnande drakfärd med sin nya flickvän – till slut veta ett och annat om sin länge dolda bakgrund (och hur den, tyvärr, hör ihop med den nya flickvännens).

Man får anta att myskvoten för den här säsongen är så gott som fylld. I de resterande fem avsnitten lär det vara mindre trivsamt, och mer… ja, vinter. Den allra sista scenen, där tittaren på ett mycket dramatiskt vis påminns om de odöda vita fotgängarna, bådar inte gott.

Läs mer: Allt du behöver veta om ”Game of thrones” inför finalen – i siffror

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: