Sanna: Känd för att ta allt med ro

24 april 2019

Vid den här tiden på året har återvändandet skett. Jag spontanköpte en gång en cd i ett ställ där ingenting kostade särskilt mycket där Lunds studentsångare sjunger in våren, den får man i mitt hem inte lyssna på förrän säg framåt mitten av april för då blir det fel. Då blir sångerna urvattnade, och jag tycker att själva känslan är viktig.

Men längtan till landet är ännu mer än en sång med schvung så vi åker dit. Så här första gången på länge känner jag mig som en snyltare, för medan åretruntborna håller ut och ön levande i kolmörker och isvindar sitter jag i en upplyst stad där huskropparna ger lä, för att ta mig tillbaka först när man måste kisa och kan ta av sig jackan med ett ”gu’ vad varmt det är”. Det känns lite fuskigt.

Ett problem med att ta sig till ön och därifrån är att tidtabellerna, till skillnad från vädret, inte har bytt årstid än. Avgångarna är få, tiderna dåliga, inga fordon passar med varandra. Båt och två stycken bussar är helt i osynk, och den som inte har övat på sin mindfulness kan lätt bli irriterad, men jag är känd för att ta allt med ro.

På vägen ned frågar jag tjejerna om de kan tänka sig att lägga undan telefonerna i sex dagar för femtio kronor var. De tar det budet direkt och sedan bråkar vi inte mer. Det är något med avståndet och färjan också, allt gnet rinner av när man går i land och in träder känslan av att ha hittat en skatt med livsmedelsbutik, utsikt och gamla cyklar.

På hemvägen tar det mer än sju timmar från start till mål. Det går fortare att gå än att ta den första bussen från hamnen till Galgen vid Gyllene Uttern. Långt innan det blev rondell och mack och hållplats var här avrättningsplats, siste man på stupstocken var en som halshöggs 1864 för mordet på en garvarmästare. Misstankarna riktades snabbt på en som plötsligt gått runt och betalat sina småskulder. Det sägs att 3 000 personer kom och glodde när bilan föll.

Mannen begrovs alldeles nära, där planerna på att bygga väg redan var i full gång.

Nu köper vi Nogger och ligger i gräset vid rondellen en halvtimme innan den försenade, andra bussen kommer.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: