Sex innovationer från våra sexbenta vänner

19 maj 2019

1. Termitstackventilerade hus

Termiter använder ett sinnrikt system av luftkanaler för att ventilera sin stackar, ett slags konstgjord lunga som säkerställer att temperaturen alltid håller sig omkring 30 grader Celsius. Orsaken är att termitstacken rymmer storskaliga svampträdgårdar, ett slags storkök där mat produceras till miljoner termiter. Svampen kräver en temperatur på exakt 30 grader för att trivas. Arkitekter har kopierat termiternas smarta design när de byggde Eastgate Center, ett stort kontors- och butikscenter i Harare i Zimbabwe. Istället för AC används passiv kylning enligt termiternas princip, vilket gjort att byggnaden endast förbrukar 10 procent av energin som liknande byggnader med vanlig luftkylning.

2. Larvterapi

Det sägs att Djingis khan alltid hade med sig en kärra full av fluglarver. De lades i soldaternas sår och gjorde att såren läkte bättre så att soldaterna snabbare kunde komma ut i strid igen. Larvterapi användes också under Napoleonkrigen, amerikanska inbördeskriget och första världskriget. Efter det växande problemet med multiresistenta bakterier har larvterapin återigen fått ett uppsving. Det har bland annat visat sig att spyfluglarver kan utsöndra ämnen i gasform som hämmar tillväxten av en släkting till tuberkulosbakterien.

3. Myrantibiotika

Eftersom myror lever så tätt tillsammans är de beroende av ett bra försvar mot bakterier och svampar för att inte hela stacken ska gå åt. I två körtlar på kroppen producerar myror antibiotika, som de smörjer in sig själva och sina kamrater med. Genom att studera myrors samarbete med bakterier har flera upptäckter redan nu patenterats, bland annat ett svampdödande antibiotikum från bladskärarmyran som heter Selvamicin. Det fungerar bland annat mot Candida albicans, en svamp som ger infektioner i munnen och underlivet.

4. Schellack

Lacksköldlusens utsöndring användes inte bara i grammofonskivor, utan det hartsliknande ämnet har används också till gelébönor, till fernissa på möbler och fioler och för att ge äpplen, avokado, mango, persikor och päron längre hållbarhet. Insekten nämns redan i hinduiska texter från år 1200 f Kr och Plinius d ä beskrev den som ”bärnsten från Indien”. Tre till fyra miljoner människor i Indien försörjer sig i dag på att hålla lacksköldlöss som husdjur.

5. Järngallusbläck

Shakespeares dramer, Beethoven symfonier, Carl von Linnés blomskisser, Snorres kungasagor och Galieleo Galileis teckningar av sol och måne är alla nedskrivna med järngallusbläck - ett purpursvart bläck som vi kan tacka en liten gallstekel för. Gallsteken avsöndrar ett kemiskt ämne som aktiverar cancerartade utväxter på växter, så kallade galläpplen, som innehåller huvudingrediensen i järngallusbläcket.

6. Drönare av trollsländemodell

När trollsländor flyger kan de fyra vingarna röra sig oberoende av varandra. Därför är de skickliga jägare, som kan flyga både baklänges och upp och ner, och växla mellan att stå stilla i luften och susa iväg i en toppfart på 50 km/h. Därför har trollsländor stått som modell för det amerikanska försvaret när nya drönare ska designas. 

Läs mer:

Därför hotas mänskligheten när insekterna dör 

Insekterna dör ut – forskarna varnar för en ”insektsapokalyps” 

Fem småkryp som är bra för din trädgård 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: