SG Lewis hämtar inspiration från 70-talets New York

21 februari 2021

En grej man inte såg komma coronavintern 2021 var att Jamiroquai skulle börja dyka upp som trendig referens. Kanske är det de svåra tiderna som gör att den fantasifulla, men billiga sorts futurism som den notoriskt utskällda brittiska funkgruppen stått för lockar just nu.

För plötsligt härmar Danny Saucedo videon till ”Virtual insanity”, och när omsusade debutanten SG Lewis äntligen får ur sig ett album har han också inspirerats av Jay Kays gäng.

Lyckligtvis har inte den tjugosexårige Reading-musikern gjort en hel skiva i genren ”vit krisfunk”. I ännu högre grad har han hämtat influenser från sjuttiotalets New York. ”Times” ska vara en hyllning till en discotid som flytt, komplett med självaste Nile Rodgers som gäst på singeln ”One more”. Vill man dra det långt kan man kalla det en konceptskiva, med allt vad det kan innebära av en hämmande struktur.

Men där delar av albumet vilar väl tryggt i historiens tyngd finns också annat som verkligen tar spjärn mot nuet. Framför allt samarbetet med Robyn och Channel Tres, ”Impact”, realiserar på sensationellt vis den potential som finns i SG Lewis. När de båda vokalisternas röster flätas runt varandra över en syntig houserytm låter ”Times” helt i tiden.

Bästa spår: ”Impact” feat. Robyn & Channel Tres

Läs mer om musik och fler texter av Sara Martinsson

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: