Six feet under vs. The Wire

27 december 2009

Två tv-giganter mäter sina kvaliteter mot varandra.

Två tv-giganter mäter sina kvaliteter mot varandra.

Six feet under är tv-drama när det är som bäst, helt frigjort från smetig sentimentalitet och påtvingad sensmoral. Alltihop börjar med att årets stora familjehögtid, julhelgen, förvandlas till ett trauma, inramat av tillfälliga sexuella förbindelser, tunga droger, homosexuell självförnekelse, krossade drömmar, hjärtlös rovkapitalism och ond, bråd död. Och det är bara första avsnittet.

Som en hårt pressad spegel fortsätter familjen Fisher och de andra karaktärerna att krackelera efter den första sprickan och hur arg man än blir på de inblandade, hur besviken man än känner sig längs med vägen, så har man full förståelse för nästan varje misstag och för de ständigt dåliga besluten. I vissa skärvor är det lätt att se sig själv och sina egna tillkortakommanden.

The Wire är på många sätt en helhetsupplevelse, precis som Six feet under. Seriens trådar löper från högsta politiska instans hela vägen ner till minsta lilla småtjuv på gatorna i Baltimore. Ingen går opåverkad, alla är en del av samma smutsiga spel och gränsen mellan gott och ont, mellan good guys och bad guys, har väl aldrig varit otydligare.

Droger, vapen och korruption hör knappast till de mer lättsamma ämnena att göra television på. Men på ett oerhört skickligt sätt lyckas gänget bakom the Wire med att upprätthålla autenticiteten utan att någon gång bli tråkiga eller trampa vatten. Är det någonstans man kan lära sig livets tyngsta läxor, så är gatan mer direkt än skolbänken.

The Wire och Six feet under är två fantastiska exempel på vad som tilltalar vit medelklass. De utspelar sig i miljöer som är så långt från vår egen verklighet att vi kan slappna av, trots den uppenbara misären och utsattheten. Ingen vill väl egentligen byta plats med vare sig Omar Little eller McNulty, eller för den delen med Ruth Fisher. Men i vetskapen om att det bara är på låtsas, så är det lätt att svepas med.

Det finns nästan inget område i livet som Six feet under lämnar orört och allt känns ärligt, uppriktigt och trovärdigt. Alan Ball hävdar att han fick uppdraget att skriva om en begravningsbyrå och då lossnade det bara för honom. Ut kom Six feet under. Ren tv-magi.

The Wire är en riktigt bra tv-serie, med all säkerhet en av världshistoriens bästa krimserier, och även om den håller högsta kvalitet, så den når den inte upp till samma heltäckande nivå som berättelsen om familjen Fisher i Los Angeles.

Om du föredrar television serverad i lagoma portioner korv stoppad med burkskratt, absurditeter och tydliga avslut, så kan Six feet under kännas pretentiös och ibland direkt hotfull. Men om du vill uppleva vad det innebär att se nära och kära tappa fotfästet och falla handlöst genom fem säsonger mot ett av tv-historiens mest definitiva finalavsnitt, om du vill ha en upplevelse att bära med dig för resten av ditt liv, så är det här serien för dig.

Six feet under går vidare till morgondagens final i kampen om att bli decenniets bästa tv-serie. Bara en dag kvar, alltså. Missa inte!

Hämtat från TV-planeten

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: