Sjukskriven nekas ersättning – spelar i ett band på fritiden

13 augusti 2020

Vad får en sjukskriven person göra på sin fritid? Den frågan har väckts till liv efter att en 50-årig man förlorat rätten till sin sjukpenning efter drygt tre år. Anledningen är att mannen har spelat bas i ett rockband med sina vänner – samtidigt som han har fått ersättning. 

Mannen har uppvisat en arbetsförmåga som motsvarar ett heltidsarbete, enligt Försäkringskassan. Myndigheten kräver att mannen betalar tillbaka 625.000 kronor inklusive ränta.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten, som krävde att myndigheten backade. 2019 prövades fallet i Kammarrätten, som i stället gick på Försäkringskassans linje. Beslutet motiverades med att mannen visserligen berättat att han spelar musik, men inte nämnt något om sitt deltagande i ett band. 

Nu i höst ska tvisten prövas i Högsta förvaltningsdomstolen. 

– Det här fallet lyfter flera frågor kring var gränsen går för ett fritidsintresse. Det finns andra hobbyer som jag har svårt att tro skulle leda till ett sånt här beslut, till exempel om du gillar att sy. Vilka intressen tillåter Försäkringskassan och i vilken omfattning?

Den frågan ställer sig Gustav Sjöberg, som förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Han företräder 50-åringen i Högsta förvaltningsdomstolen. Gustav Sjöberg understryker att mannen inte är yrkesmusiker. Dessutom ska det ha framgått att mannen spelade musik i de återkommande läkarintygen, som legat till grund för utbetalningen av sjukpenning. 

– Läkarna har uppmanat mannen att spela musik, eftersom det är en beteendeaktivering. Den här mannen lider av bland annat depression, och musik är en av de få saker han har funnit glädje i, säger Gustav Sjöberg. 

50- åringen har genomfört cirka tio spelningar under närmare tre års tid. Försäkringskassan har reagerat på att en handfull spelningar var utomlands. Bandmedlemmarna fick inte betalt, men däremot ersattes de för mat och boende. 

Ifall en hobby kan påverka rätten till sjukpenning beror helt och hållet på det enskilda fallet, menar Terese Östlin. Hon är nationell försäkringssamordnare inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan. 

– Normalt sett är det inga konstigheter med fritidsintressen. Det är först när man gör saker som uppvisar en arbetsförmåga som intresset kan påverka rätten till ersättning. Men det är helt beroende av omständigheterna i det enskilda fallet, säger hon. 

Terese Östlin är nationell försäkringssamordnare inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan.
Terese Östlin är nationell försäkringssamordnare inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan. Foto: Försäkringskassan

Med omständigheter menar hon till exempel varför personen är sjukskriven, men likaså i vilken omfattning. Är det på 100 procent, halvfart eller mindre tid än så? På frågan om vilka intressen som kan motsvara en arbetsförmåga svarar Terese Östlin:

– Jag kan inte uttala mig generellt eftersom det beror på omständigheterna. Det är klart att man måste kunna göra saker på fritiden, till exempel för att kunna återhämta sig och bli frisk. Om man som individ är osäker på vad man får göra är det bra att ta kontakt med sin handläggare. 

Juristen Gustav Sjöberg hoppas att fallet med hans klient ska leda till rakare besked i frågan. 

– Vi får se om Högsta förvaltningsdomstolen förtydligar hur man ska tänka kring fritidsintressen och hur omfattande de får vara. En annan fråga är om det spelar nån roll att personen utför intresset här eller utomlands. 

Kan det finnas omständigheter då Försäkringskassan gör rätt i att undersöka vilka fritidsintressen en person har? 

– Det kan finnas sådana omständigheter, men det som krävs är att myndigheten undersöker och utreder noggrant. I det här fallet saknas det utredning och förståelse för vad det innebär att spela i ett band på fritiden, säger Gustav Sjöberg. 

Han tillägger:

– Det är inte Guns N' Roses som varit på världsturné. 

Läs mer:

Myndighetssamarbete mot välfärdsfusk – som väntas öka 

Antalet ansökningar om sjukpenning exploderar 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: