Skräckinjagande rivstart på den svenska filmhösten

19 augusti 2019

Den svenska filmhösten får en ryslig rivstart på fredag med två helt olika skräckdramer. Förutom Johannes Nyholms lovprisade horrorshow ”Koko-di koko-da” gör 70-talsikonen Christina Lindberg comeback som hypnotisör i ”Svart cirkel”. Skräckdramat kretsar kring två systrar som fått svåra biverkningar av en hypnosskiva. Lindberg var en av alla som blev avprickade under den svenska filmbranschens sedvanliga höstupprop i Filmhuset i Stockholm på måndagen.

– Man får nog ändå säga att detta är en comeback – 45 år efter att jag spelade i filmer som ”Anita” mot Stellan Skarsgård. På den tiden var jag mer känd än Stellan, vilket är lite ofattbart att tänka på i dag, ler Christina Lindberg som fick en renässans när Quentin Tarantino lovprisade hennes insatser i ”Thriller – en grym film” i samband med ”Kill Bill”. 

Några av höstens dramatiska höjdpunkter bygger på verklighetsbaserade händelser som båda utgår från stora nyhetsföljetonger i medierna – ”438 dagar” och ”Quick”. Först ut är Jesper Ganslandts ”438 dagar” där barndomsvännerna Gustaf Skarsgård och Matias Varela spelar de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som dömdes för terrorbrott i Etiopien. Manusförfattaren Peter Birro liknade uppdraget vid att vara apotekare: 

– Det finns så många olika nivåer i denna dramatiska berättelse – från de mänskliga relationerna till det storpolitiska spelet. Det var som att stå med en pipett och försöka att få ihop rätt mix: ”2 droppar Carl Bildt, 5 droppar Ogaden, och så vidare…”, förklarar Peter Birro.  

Också i thrillern ”Quick” står två svenska journalister i fokus. Mikael Håfström har regisserat den rafflande historien om hur grävarduon Hannes Råstam (Jonas Karlsson) och Jenny Küttim (Alba August) lyckades avslöja tidernas kanske största svenska rättsskandal i fallet Sture Bergwall/Thomas Quick (David Dencik). 

”Quick”.

En vecka tidigare är det premiär för Levan Akins starka Cannesbidrag ”And then we danced”, ett homoerotiskt queer-drama som utspelar sig i Georgiens tuffa dansvärld. 

Hösten tycks också vara en tid för uppgörelser med det förflutna. Ella Lemhagen kommer med hemvändardramat ”Jag kommer hem igen till jul” där den vita idyllen förvandlas till en svart Norénjul när en plågad världsartist (Peter Jöback) kommer hem till byn för att rota i begravda familjehemligheter. 

”And then we danced”.

Johan Rheborg axlar den klassiska huvudrollen i Rodja Sekersözs ”En komikers uppväxt”, filmversionen av Jonas Gardells tragikomiska bästsäljare (1992) om det forna mobboffret Juha som valt komikerkarriär sedan han tvingades bli klassens clown i mellanstadiet. 

– Det var otroligt spännande att se hur en bok som jag skrev i 25–30-årsåldern har blivit en annan sorts berättelse för mig i 55-årsåldern, säger Jonas Gardell också har skrivit filmmanuset.  

”En komikers uppväxt”.

– Då handlade det om att resa sig upp, fly och aldrig titta tillbaka. I dag är jag mer intresserad av idén att våga vända om, undersöka vad man lämnar efter sig och fråga vilket ansvar vi själva har för våra liv, säger Gardell om filmen som är uttagen till Torontos filmfestival. 

Redan nästa vecka åker Roy Andersson tillbaka till Venedig för att försvara sitt Guldlejon från 2014 med ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Nya ”Om det oändliga”, som har svensk premiär den 15 november, kan beskrivas som en fristående film som är besläktad med trilogin med ”Sånger från andra våningen”, ”Du levande” och ”En duva...”. 

”Om det oändliga”.

De som vill skratta i biosalongen under klassisk ”komedi”-flagg får vänta några månader. Den 18 oktober är det premiär för både Sergey Vasilievs ”PewPewPew” en komedi om vår tids narcissistiska kultur som bland annat inspirerats av Pewdiepies samlade Youtubevideor. 

Samma fredag är det premiär för höstens enda romantiska komedi ”Tills Frank skiljer oss åt”. I filmen spelar Liv Mjönes en relationsneurotisk singelkvinna som ligger runt innan hon plötsligt inser att hon måste bli mer målfokuserad. Det finns bara ett problem: Just när hon friat till den tafatte Carl-Johan (Peter Magnusson) i skidbacken dyker en gammal oförlöst förälskelse, Frank, upp (Erik Johansson). 

– För mig var det en dröm att få spela komedi. Jag är extremt svag för komedier om kärlek och Peter Magnusson har skrivit ett asroligt manus, säger Liv Mjönes som nyligen medverkade i skräckfilmen ”Midsommar”. 

Det lär också bli plats för skratt i Jane Magnussons bromancedokumentär ”Hasse & Tage – en kärlekshistoria”, även om den främst handlar om vänskapsbanden i tidernas mest folkkära svenska komikerduo. Bland dem som medverkar i dokumentären återfinns Tomas Alfredson och Henrik Dorsin. Tillsammans har de dessutom gjort ”Se upp för Jönssonligan”, där Dorsin axlar Gösta Ekmans paradroll som Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson. 

Höstsäsongen avslutas i dur på juldagen med Edward af Silléns musikal ”En del av mitt hjärta” som baseras på Tomas Ledins låtar. ”Billions”-stjärnan Malin Åkerman spelar den slipade finanskvinnan Isabella i stram backslickfrisyr som tappar fokus på affärerna när hon inser att hennes gamla sportkille till ungdomskärlek (Christian Hillborg) ska gifta sig med barndomskompisen (Shima Niavarani). Tomas Ledin var från början skeptisk till hela idén, men ställde ett slags ultimatum. 

”En del av mitt hjärta” Foto: Niklas Maupoix

– Jag sa till dem: ”Manuset måste vara så bra att ni inte behöver mina låtar. Om ni lyckas med det så ska vi se vad vi kan hitta på”. Och så blev det, konstaterar Tomas Ledin som trots dementier lär dyka upp i en liten cameoroll. 

Regissören Edward af Sillén tror att han sitter på ett framgångsrecept.   

– Tomas vet hur man når många människor genom musiken. Och detta var ju förstås en perfekt utgångspunkt för en musikal, säger af Sillén. 

På måndagen visades ett högenergiskt smakprov där en stel dragning på ett finanskontor förvandlas till en sprudlande musikalnummer när Malin Åkerman brister ut i ”Du kan lita på mig”. 

Återstår att se om detta gäller för hela den svenska filmhösten. 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: