Snart presenteras årets Sommarpratare

13 juni 2019

I år firar ”Sommar i P1” 60 år. Det första programmet med Sommarvärdar sändes den 29 juni 1959. Årets uppställning av formatet som skapades av Tage Danielsson blir alltså den 61:a i ordningen.

De flesta av de 58 sommarpratarna som kommer att höras varje dag mellan 22 juni och 18 augusti samlas för presentation i Berwaldhallen klockan 13 på torsdag. Projektledaren på Sveriges Radio sedan 1997, Bibi Rödöö, leder presentationen.

Bibi Rödöö leder traditionsenligt presentationen av Sommarvärdarna. Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Sommarpratare är ofta personer som varit aktuella eller rönt stor uppmärksamhet det senaste året. 2018 års Sommarprat såg tydliga spår av den föregående höstens metoorörelse med flera program som tangerade ämnet. 

Quiz: Känner du igen de klassiska ”Sommar i P1”-citaten? 

Med tanke på det intresse för miljön och klimatet som dominerat samhällsdebatten och medierna på senare tid är det inte omöjligt att klimataktivisten Greta Thunberg skulle vara påtänkt som Sommarpratare. Andra personer som omtalats är den förre Dramatenchefen Eirik Stubø och skådespelerskan Livia Millhagen för sin roll i Dramatens uppsättning av ”Linje lusta”, den Augustnominerade nykomlingen Karin Smirnoff som redan är aktuell med en ny roman, eller någon av de nya eller gamla ledamöterna i den flitigt omsusade Svenska Akademien.

DN listar: Fem ”Sommar i P1” vi minns 

Sedan tidigare är det känt att Lyssnarnas Sommarpratare, alltså den person som väljs ut genom en omröstning på hemsidan, blir Madeleine In Hwa Björk. Hon adopterades från Sydkorea för drygt 30 år sedan men när hon började forska i sitt förflutna visade det sig att hon levt med någon annans bakgrund, namn och födelsedatum. Det visade sig också att adoptionen inte gått rätt till. Hennes biologiska mamma hade inte lämnat henne ifrån sig frivilligt och historien från adoptionspappren var påhittad.

Läs mer: Hon blir lyssnarnas val i ”Sommar i P1” 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: