Sprakande gitarrkonsert i Berwaldhallen

27 september 2020

Våren 2014 blev jag inbjuden till det kungliga palatset i Aranjuez, några mil söder om Madrid, för att bevaka releasen av gitarristen Milos Karadaglics inspelning av Joaquín Rodrigos ”Concierto de Aranjuez” från 1939 - det mest ikoniska verket för gitarr. Och inspirerat av palatsets prunkande trädgårdar med dess magnoliadofter, fågelsång och kaskader från springbrunnar. Ett förtrollande soundscape som bar på starka minnen - både ljusa och mörka - för den gravt synskadade tonsättaren.

Och det är nog känslan av ett magiskt återuppväckande som gjort denna musik, särskilt dess adagiosats, så älskad. Spridd genom ett otal filmer och tv-serier. Och vidaretolkad av jazz- och popmusiker - från Miles Davis, Chick Corea och Led Zeppelin till några av Mellanösterns största artister.

I fredags livesändes den från Berwaldhallen, under Christian Karlsens förträffliga ledning, med Jacob Kellermann som solist. En gitarrist som jag tidigare bara hört i femstjärniga framföranden - i ny musik av Henrik Strindberg och Benjamin Staern samt i egna arrangemang av Franz Schubert på skiva tillsammans med sin duo-partner violinisten Daniel Migdal.

Nu i Rodrigos konsert blixtrade det minst lika mycket om hans spel i de båda rytmiskt riskfyllda yttersatserna. Och i adagiot med hans fritt sökande men ändå ödesmättat beslutsamma känsla efter själva smärtpunkten - den som inom flamencon kallas för ”duende”. Håll ögonen på Kellermanns och Karlsens skivinspelning på Bis av detta verk som släpps i december!

Detta sprakande framförande, även av Radiosymfonikerna med Malin Broman som karismatisk konsertmästare, omgärdades av Ruth Crawford Seegers sällsamt inåtvända och därefter ohejdat utåtvända ”Musik för liten orkester” från 1926 och Béla Bartóks på alla sätt oemotståndliga ”Musik för stränginstrument, slagverk och celesta” från 1936. Kort sagt, en rasande bra och perfekt programsatt konsert.

Läs mer om musik och fler texter av Martin Nyström

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: