Stockholmsfestival bjuder in talare som tror att jorden är platt

26 juni 2019

I Netflixdokumentären ”Behind the curve” får man följa ett antal personer som är övertygade om att jorden är platt. En av dem är Mark Sargent, som gör Youtubefilmer och arrangerar konferenser för att sprida uppfattningen att idén om den runda jorden är en konspiration. Han har blivit något av en informell ledare för rörelsen. 

Nu bjuds han in som en av huvudtalarna på Gather, en festival som går av stapeln i Stockholm i september. 

– Tanken med Mark är att vrida och vända på vad som är sant och vad som är falskt. Dels är han en spännande person som har gått igenom konspirationsteorierna en efter en och hittat den om att jorden är platt. Han använder sedan mediaplattformar och uttryck för att komma fram som personlighet. Det gör hela han till ett spännande fenomen, säger Jakob Grandin, grundare av Gatherfestivalen.

Ni ger en plattform till någon som sprider fullständigt nonsens och är själva antitesen till vetenskap och förnuft. Vad säger du om det? 

– Absolut kan man säga så. Jag tror att våra besökare har en förståelse för vad en sådan person ger sig i kast med och uttalar sig kring. 

Behöver man göra en diskussionsfråga av allt, vrida och vända på frågan om vad som är falskt och sant när det handlar om jorden är platt?

– När man gör en konferens av det här slaget så måste man ta ut svängarna för att få kontrasterna. Vi behöver sträcka ut oss och få vetenskapens längst framsträckta arm för att utforska vad framtiden kan vara. Sedan behöver vi antiteserna, för att se vilka kontraster som finns. Målsättningen är att skapa dialoger mellan människor.

Mark Sargent presenteras som en av huvudtalarna, men ska inte hålla ett regelrätt föredrag utan frågas ut på scenen av moderator. Vem det blir går inte festivalen ut med än, men det ska bli någon från vetenskapligt håll. 

Programpunkten där Mark Sargent ingår heter ”Fake it til you make it”, ett utryck som brukar syfta till att låtsas att man är eller kan något tills man klarar det på riktigt. Men enligt Jakob Grandin är bokningen på allvar. På frågan om man kan vänta sig någon vändning kring Mark Sargent och vad han tror på svarar han undvikande: ”Det får vi väl se.”

– Jag tror att han tror att jorden är platt. Samtidigt tror jag att han bärs upp av den uppmärksamhet han får av att driva frågan.

Gather äger rum i Stockholm den 12–14 september i år. På fjolårets festival hade också en huvudtalare med nyvunnet kändisskap från Netflix, Sheela Birnstiel från den kontroversiella Bhagwanrörelsen som av vissa beskrivs som en sekt och vars historia berättades i dokumentärserien ”Wild wild country”.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: