Stor är fortfarande största rapparen – men musiken halkar efter

02 juni 2023

Hiphop

Betyg: 3. Betygsskala: 0 till 5.

Stor

”Över broarna”

(Sony Music)

Tiden stannar till när Stor tar ton. Rösten, rapflowet och hans förmåga att växla mellan rena känslor och klassiskt skryt har placerat honom i toppskiktet av svenska rappare. Som en Redline Records-artist var han även en del av en politisk våg av hiphop på 2010-talet.

Senaste fullängdaren, 2017 års ”Under broarna”, tog oss med på en tämligen mörk färd. Sex år senare heter albumet istället ”Över broarna” vilket säger allt om sinnesstämningen. Stor har rest till Peru, blivit vän med schamaner och jobbat med sig själv. Detta märks i de självreflekterande texterna. Som vanligt har dessa ett snyggt bildspråk – Stor är jaguaren i djungeln, han är Gustav Vasa i hermelin medan han bränner hegemonin. Synd bara att musiken halkar efter.

Stor blev välförtjänt hyllad i ”Så mycket bättre” men han måste inte fortsätta behaga TV4-målgruppen för det. På nya albumet hörs ”Så mycket bättre”-soundet bland annat i singeln ”Stora blå” (med Thomas Stenström och Ison & Fille). Låten är tänkt att skapa en triumferande känsla av att stå på toppen av ett peruanskt berg men når inte högre än en vanlig pulkabacke.

”Tingeling” känns som en solklar sommarhit med sitt snabba och graciösa gitarrbeat. ”Jag ska måla hela världen mamma, i alla fall tunnelbanan mamma”, rappar Stor avväpnande i ”Hela världen” där låttemat är svenskans vackraste ord, och med ens infinner sig magin poetiskt såväl som musikaliskt.

Bästa spår: ”Hela världen”, ”Tingeling”

Läs mer om musik och fler skivrecensioner

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: