Storbritannien avslår önskan om musikerpass

20 januari 2021

I ett öppet brev publicerat i The Times anklagade över 100 artister, däribland Elton John och Sting, regeringen för att ”skamfyllt misslyckats” i sitt uppdrag att värna om deras intressen. Förhoppningen var att den brittiska regeringen skulle erbjuda visumundantag för musiker, som på så sätt skulle hjälpa turnerande artister och dess personal att resa fritt i EU.

På tisdagen stod det dock klart att så inte skulle bli fallet. Caroline Dinenage, regeringens ansvariga för kultur- och digitaliseringsfrågor, berättade under ett parlamentsmöte att ”dörren är öppen” för framtida förhandlingar med EU, men att potentiella lösningar snarare skulle handla om lättnader hellre än undantag. Det kommer alltså, enligt The Guardian, inte vara tal om ett särskilt musikerpass.

Samtidigt beskyller båda parter varandra för att ha stoppat en potentiell lösning. Bakgrunden till konflikten är, enligt källor inom EU, att den brittiska regeringen inte velat ge artister möjlighet att resa in i Storbritannien under liknande villkor. Regeringen svarade å sin sida att EU:s förslag inte var ambitiöst nog, och att det i själva verket var EU som nekade deras lösning.

– Storbritannien ville ha en mer ambitiös överenskommelse med EU vad gäller tillfällig rörlighet för affärsresenärer, vilket skulle ha omfattat musiker och andra, men vårt förslag avslogs av EU, sade en talesperson för regeringen till NME.

Läs mer: Brittiska musiker kräver svar om brexit

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: