Stranglers tillbaka i Stockholm: ”Hela bandet fördes av polis till flygplatsen”

03 oktober 2022

Stranglers väckte tidigt starka känslor på turnéerna, också i Sverige. Ni mötte bland annat arga raggare i Skåne som ville slåss. Det slutade med att ni skrev en hatlåt om Sverige. Vad hände?

– Jo, det där var galet: Två gånger försökte vi spela i Stockholm, men stoppades först av raggare i Klippan som attackerade oss och slog sönder vår utrustning. Vid ett annat tillfälle blev vår trummis tokig på en restaurang – varken han eller vi visste då att han fått diabetes – och hela bandet fördes av polis till flygplatsen i Stockholm för att deporteras.

Jean-Jacques Burnel är Stranglers enda kvarvarande originalmedlem.
Foto: Classic Rock/Future/REX

Hur känns det att plötsligt ge ut ett succéalbum som ”Dark matters” som låg fyra på Englandstoppen 2021?

– Oväntat! Det är min mest framgångsrika skiva på över trettio år. Men så kan det vara, bara för att man blir äldre så blir man inte nödvändigtvis sämre. Konstnärer och författare till exempel blir ju ofta bättre med åren, säger Burnel i bil på väg mot Skandinavien.

Du är den sista originalmedlemmen i Stranglers, som bildades redan 1974, innan punkeran. Vad har varit din drivkraft?

– Om jag vetat hemligheten bakom den så hade jag buteljerat den och sålt den. Men en delförklaring är nog att vi aldrig drevs av kommersiella mål. Hittar man ett eget uttryck så ska man värna det. Livet är för kort för att inte ta risker – och världen är ju full av intressanta och udda saker.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: