Susanne Ljung: Fickor på kläder för kvinnor är smått sensationellt

14 mars 2019

Fickor är inte direkt någon ny uppfinning inom modet, men ändå väcker de uppmärksamhet – när de dyker upp på kläder för kvinnor, vill säga.

Skälet är förstås att de fortfarande – efter att ha funnits inom herrmode i runda slängar 500 år – är så pass sällsynta på vissa typer av damkläder att de orsakar rubriker när de dyker upp.

Och nu är det dags igen. Under den senaste Oscarsgalan belönades Olivia Colman inte bara med en statyett för huvudrollen i filmen ”The favourite”, hon prisades också för sin smaragd­gröna långa eleganta aftonklänning – med fickor i sidorna.

Även skådespelarna Sarah Paulson och Gemma Chan uppmärksammades för att ha valt klänningar med djupa fickor. Bilder där de poserar på röda mattan, med händerna nedstuckna i sidorna på sina sidenblåsor, fick många på sociala medier att skriva längtansfullt laddade kommentarer som ”åh, en klänning med fickor!!”

Läs fler stilkrönikor av Susanne Ljung

Gemma Chan, som bar en fluffig chockrosa sidenklänning, svarade på en av kommentarerna på amerikansk tv med orden: ”Ja, den har fickor – och de är fyllda med snacks.”

Fickor är kort sagt fenomenalt fiffiga, på många sätt. De är inte bara ett smart ”hands free” alternativ till väska i vilka man kan bära med sig grejer/snacks. I dem kan man dessutom stoppa ned nervösa händer, och på nolltid se långt mycket coolare ut än vad man känner sig.

Stack händerna i fickor gjorde också en av 1900-talets mest inflytelserika modeskapare, Coco Chanel. Hon betraktade fickor som en självklarhet i sina kollektioner.

Men det är också där någonstans det går att börja spåra anledningen till att fickor för flickor är eftersatta. Kvinnor har under historien inte ansetts behöva bära med sig saker, som snacks eller stålar. Eller framstå som starka och coola. Det har varit männens sak. Eller som modeskaparen Christian Dior sade så sent som i början av 1950-talet: ”mäns fickor är till för att ha saker i, kvinnors fickor är till för prydnad”.

Den seglivade inställningen har förstås inte hindrat kvinnor från att under årens lopp skaffa sig kläder med fickor, på olika sätt. När det i mitten av 1800-talet började bli möjligt att kunna sy upp klänningar själv, tack vare symaskiner och de nya billiga pappersmönstren som då fanns att köpa, fanns det också mönster med fickor att skaffa.

Efter första världskriget, då en hel del kvinnor varit tvungna att ta över männens jobb under kriget, började många också uppskatta deras kläder, och den frihet de gav. Som långbyxor med fickor. Snart därefter började filmstjärnor som Marlene Dietrich och Katharine Hepburn bära byxor, och posera med händerna i fickorna på bild. 

Skådespelaren Sarah Paulson, till vänster, i en klänning med djupa fickor. Claudia Schiffer, i mitten, och en annan modell visade upp Karl Lagerfelds sista kollektion – med fickor – under Coco Chanels modevisning i Paris förra veckan. Foto: Jordan Strauss/AP och Pierre Teyssot/TT

Stack händerna i fickor gjorde också en av 1900-talets mest inflytelserika modeskapare, Coco Chanel. Hon betraktade fickor som en självklarhet i sina kollektioner och syntes själv ofta på bild med en cigarett i mungipan, och en hand nonchalant nedstucken i sin kjolficka.

Men trots att många kvinnor har framhärdat med att fickor är fantastiska har fickor som funkar som just fickor – att stoppa ned handen eller grejer i – ändå generellt sett ansetts förstöra den strömlinjeformade silhuett som länge dominerat kvinnodräkten i stort. Och gör det än.

Många av dagens fickor är därför små och trånga, om de finns alls. Inte sällan finns de bara i form av sömmar som ska påminna om fickor, en sorts fejkfickor.

För även om mycket annat har gått framåt så är fortfarande den slanka och smäckra silhuetten i fråga om form, fortfarande norm i modebranschen. 

Men det finns hopp om förändring.

När modeskaparen Hedi Slimane förra året tog över chefskapet på det hajpade franska märket Celine efter den inflytelserika designern Phoebe Philo, var många frostigt inställda och frågade sig hur han skulle kunna förnya ett modemärke så starkt förknippat med hennes kvinnliga estetik, grundad i funktion.

Svaret han för ett par veckor sedan gav för kollektionen för hösten/vintern 2019 var – fickor. Hela 56 av de 59 modeller som gick ut på catwalken gjorde det med bestämda steg, och med sina händer djupt nedstuckna i plagg med rymliga fickor.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: