Susanne Ljung: Framtiden är att ha en klack som går att ta av

15 november 2019

Att skapa ett par skor som kunde justeras efter behov, platta på dagen och med klack på kvällen, betraktades länge som en omöjlighet.

Det gick helt enkelt inte att konstruera en sådan hybrid, menade många kännare och hänvisade till lästen, materialet och formen. Det skulle i så fall bli en klumpig kompromiss som inte skulle tilltala någon med det minsta lilla modeintresse. Man fick helt enkelt välja antingen det ena, eller det andra. 

Men det behöver man inte längre.

För i Kalifornien i USA började en ung kvinna vid namn Haley Pavone fundera över varför det ansågs som så omöjligt att knäcka just denna nöt, då människan har lärt sig att ”skjuta upp rymdraketer och kartlägga den mänskliga arvsmassan”, som hon säger. 

Hon var trött på att halta hem med ont i fötterna efter att ha burit skor med höga klackar under en kväll. Tänk om man kunde ta av klackarna, i stället för att sparka av sig hela skorna? Hur svårt kunde det vara?

Läs fler stilkrönikor av Susanne Ljung 

Naturligtvis visade det sig vara mycket mer komplicerat än vad hon föreställt sig. Inte minst på grund av att hon fortfarande gick på college, om än med teknisk inriktning.

Men 2016 kunde hon lansera företaget Pashion Footwear som i dag erbjuder skor som är just förvandlingsbara. Samma sko kan användas som en platt och praktisk sandalett, och med hjälp av en skena med klack förvandlas till en festligare pump med halvhög klack.

Tricket är att sulan är gjord av smidig termoplast och nylon som får skon att räta ut sig helt och hållet med hjälp av bärarens egen kroppsvikt. Vill man ha den högre fäster man ett stöd för fotvalvet, på vilken klacken är monterad, på sulans undersida. 

Haley Pavone, som i dag är 23 år, kallar sitt företag, där åttio procent av de anställda är kvinnor, för ”fashiontech”.

Kända kvinnor i högklackat av märket Manolo Blahnik: Eva Longoria, Rihanna och Meghan Markle. Foto: Rex/Splash News

Skomodellerna som märket erbjuder har emellertid inte fått modekonnässörer att steppa fram och göra vågen. En modejournalist i den brittiska dagstidningen Times skrev att visst är skorna både praktiska och bekväma och funkar alldeles utmärkt. Men själva utseendet på modellerna fick henne att rysa. Hon lät meddela att hon skulle fortsätta använda sina skor av märket Manolo Blahnik, om hon ville ha hög klack.

Det är det å andra sidan allt färre kvinnor som vill ha. Fjärran är den tid då det var status att kunna balansera på 14 centimeter höga ”Manolos” eller ”Louboutins”.

I stället är det snarare en bekväm och hanterbar halvhög klack som vinner terräng som alternativ till de överallt förekommande platta gympadojorna, i alla fall till fest. Så i det avseendet har Haley Pavone prickat rätt med sina pjuck.

Men hon är också något annat på spåren. Frågan om hur man skapar plagg som fyller fler funktioner är det nämligen många i modebranschen som arbetar febrilt med just nu.

En vadderad skjorta kan omvandlas till en kudde, en väska kan rullas ut till en sovsäck och en rock kan förvandlas till ett tält.

För hur kan man, med gott samvete, övertyga konsumenter om att köpa mer kläder, eller skor? Att de kan förvandlas och användas till mer än en sak är ett sätt.

Själva idén är förstås inte ny. Att designa en kappa eller jacka, som man kan vända ut och in och därmed få en ny look, är ett välkänt grepp.

Men fantasirikedomen har blivit än större, likaså viljan till att få den genomförd.

Denna helg lanserar till exempel det franska modemärket Louis Vuitton en mindre kollektion under rubriken ”Louis Vuitton 2054”. Virgil Abloh, som är ansvarig för märkets herrkollektioner, har låtit ta fram flera multifunktionella plagg, designade för resor inför nästa sommar. En vadderad skjorta kan där omvandlas till en kudde, en väska kan rullas ut till en sovsäck och en rock kan förvandlas till ett tält, där en ficka på rockens baksida blir till dess dörr.

Så kanske kan man helt enkelt betrakta detta som exempel på att idéer, som tidigare förkastats som omöjliga, börjat bli fullt möjliga att faktiskt genomföra. 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: