Susanne Ljung: Nu kan män sluta klä sig som Papphammar

10 oktober 2019

Har man tråkigt på en tillställning med personer i blandade åldrar kan man alltid slänga ur sig påståendet ”utsvängda byxor är snyggt” och få ett direkt och konkret exempel på vad uttrycket ”polarisering” innebär.

Förvånansvärt många avskyr nämligen dessa byxor med fladdrande tyg kring anklarna. Eller snarare ogillar de vad de representerat; en tid från det sena 1960-talet och in på mitten av 70-talet då normer ifrågasattes, luckrades upp eller ställdes helt på ända, om det så gällde hur musik skulle låta, kläder se ut eller politik föras. 

Många älskar också de utsvängda byxorna av exakt samma anledning.

För utsvängda brallor kan väcka minnen av en tid och kultur färgad av Jimi Hendrix, Jackson Five, Abba, Vietnamrörelsen, ”Saturday night fever”, både disco och hårdrock. Kanske också minnen av hur man själv var klädd som ung.

En hel del gillar också bara själva looken, i sig. 

Läs fler stilkrönikor av Susanne Ljung 

Under 1990-talet dök den upp igen då en ny generation rockband plockade upp byxorna med vidd i benen. Bobby Gillespie i Primal Scream och Jarvis Cocker i Pulp är några som lyckades bära dem med stil, och en viss glimt i ögat.

Oavsett vad man har för koppling till brallorna i fråga så kan man konstatera att de svängt tillbaka in i modet, och troligen kommer att stanna ett tag. 

Papphammar personifierade korta kostymbyxor – så långt man kan komma från John Travolta i ”Saturday night fever”. Foto: TT och Everett Collection

Just byxtrender har nämligen en tendens att hänga sig kvar lite längre än andra trender. Titta bara på de smala byxorna. De smala och tajta jeansen, så kallade skinny jeans som ser ut att vara klistrade på benen, började dyka upp runt 2007 och det tog tio år innan konsumenterna tappade intresse för att köpa ännu fler par. Nu väntar vi bara på att män ska tröttna på att bära smala korta kostymbyxor i Papphammarstil.

Men sedan några år tillbaka har jeans med lätt utsvängda ben – flared jeans, som man också säger – funnits som alternativ till den länge rådande smala jeanssilhuetten. En hel del tonårstjejer, och äldre kvinnor också för den delen, har hittat looken, och gjort den till sin. Jeansen är förvisso fortfarande ofta tajta, men vida vid anklarna.

Men nu har de utsvängda byxorna – och inte minst jeansen – fått en sorts modevärldens svar på påvlig välsignelse genom att ha visats på catwalken under de internationella modeveckorna, som nyligen avslutats. Det är fortfarande där som modemärken har störst möjlighet att försöka peka ut riktningen för vad de vill ska gälla i framtiden.

Stor uppmärksamhet väckte inflytelserika modeskaparen Hedi Slimane, som numera designar för det franska märket Celine, för att han lät kvinnliga modeller paradera fram i just utsvängda jeans, högt skurna i midjan, under visningen av märkets vårkollektion 2020 i Paris. 

Donatella Versace säger uppskattande att en man som vågar bära utsvängda byxor osar av självförtroende.

Det är förstås inte ovanligt för modeskapare att låna looks från tidigare tider. Det är snarare en självklarhet att låta sig inspireras av historien, och göra något eget, och nytt, av det.

Så mycket nytt med just denna typ av utsvängda jeans är det dock sannerligen inte, även om modellerna var stajlade med pilotbrillor och välskurna kavajer. Det gav snarare en känsla av déjà vu, och väckte frågor om dagens mode­skapare ängsligt försöker göra kläder som deras potentiella kunder redan har, eller har haft i sina garderober.

Många andra tunga modemärken har också de senaste säsongerna flirtat med de utsvängda byxorna, och inte bara för kvinnor. Guccis chefsdesigner Alessandro Michele är ett stort fan av vidd i byxbenen. Och han är inte ensam. Stella McCartney, Miu Miu, Loewe och Versace satsar också. Donatella Versace säger uppskattande att en man som vågar bära utsvängda byxor osar av självförtroende.

Och kanske ska man helt enkelt inte betrakta utsvängda byxor som retroplagg, utan som ett sätt att få modet att svänga lite igen, med en dos välbehövlig humor och glamour.

Utsvängda jeans var speciellt populära på 70-talet, här i Stockholm 1977. Foto: Kent Östlund/TT

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: