Susanne Ljung: Vittnet mot Trump klädde sig i maktsymboler

29 november 2019

Att få stående applåder efter ett fem timmar långt förhör i det amerikanska representanthuset tillhör inte vanligheterna, men det är vad Marie Yovanovitch fick efter sitt vittnesmål i mitten av november.

Uppskattningen hade en hel del med hennes stil och värdighet att göra.

Trots att den amerikanske presidenten Donald Trump smädade henne på Twitter, mitt under direktsändningen, förblev hon samlad och tydlig med vad hon värnar om – att den amerikanska konstitutionen inte ska urholkas.

Den saken lät hon också sina kläder signalera, om än mycket subtilt.

En ovanlighet i dessa dagar då röstläget är uppskruvat till elva i amerikanska nyhetsmedier som domineras av frågan om Donald Trump kan ställas inför riksrätt, eller inte. Har han brutit mot amerikansk lag genom att ha försökt få Ukrainas president att ta fram negativ information om sin politiske rival Joe Biden, och hans son Hunter, och deras affärer i Ukraina?

Läs fler stilkrönikor av Susanne Ljung 

Svaret på frågan har krävt många och långdragna förhör med män i mörka kostymer. Så många att det fått flera tv-kanaler, och inte bara den konservativa Fox News, att börja flöjta om att förhören inte är ”sexiga” och saknar pizzazz, det vill säga något kittlande som kan få publiken intresserad.

Att hon skulle bli extra granskad i sömmarna var hon väl medveten om. Hon hade därför valt sina kläder och accessoarer med stor omsorg.

Underhållningsfaktorn i denna typ av förhör är förstås obefintlig, vilket ligger i sakens natur. Det är allvarliga saker det handlar om.

Men man kan alltid roa sig med att titta närmare på vad de som vittnar bär för kläder, och se en hel del intressant. 

Och där kommer Marie Yovanovitch in i bilden. 

Under mer än trettio år har hon arbetat för den amerikanska regeringen på olika utrikesposter och betraktas som en av de bästa diplomater regeringen haft, oavsett vilken president som suttit vid makten. Marie Yovanovitch (som är född 1958) har aldrig fått någon anmärkning på sitt yrkesutförande.

Läs mer: Så blev diplomaten Marie Yovanovitch stjärna över en natt 

Men i våras fick hon oväntat sluta som ambassadör i Ukraina. Donald Trumps personliga advokat, Rudy Giuliani, hade framfört klagomål mot henne. Så hade även presidentens son, Donald Trump Jr, gjort. Marie Yovanovitch ombads att omgående ta nästa flyg hem till USA.

Under de tv-sända förhören fick hon frågor om sitt jobb och förklarade att diplomatlivet kanske kunde framstå som glamoröst för utomstående, men att det sannerligen inte varit någon dans på rosor. Under sin karriär har hon flyttat tretton gånger och arbetat i sju olika länder, varav fem innebar påfrestande levnadsförhållanden. 

”Signalerna som Marie Yovanovitch sände ut var en synnerligen elegant form av tyst diplomati.” Foto: Stefani Reynolds/TT/Splash News

Att hon skulle bli extra granskad i sömmarna, på flera sätt, var hon väl medveten om. Inför sitt vittnesmål hade hon därför valt sina kläder och accessoarer med stor omsorg, och med tydliga patriotiska blinkningar i fråga om färgval.

Hon anlände i en röd kappa och tröja och en diskret marinblå kostym, på vars slag hon fäst en iögonfallande gnistrande brosch i form av den amerikanska flaggan. Runt sin hals hade hon hängt en stor mjuk mönstrad sidenscarf från det anrika franska märket Hermès i vitt, rött och guld.

Mönstret är militärinspirerat med pampiga örnar, gyllene sablar och uniformsmössor med tofs av äldre modell, och kallas för ”grand uniform”. 

Det är designat av Joachim Metz för Hermès, 1985. 

Det är ett stramt mönster som understryker de gamla militärdetaljernas vackra former och rikliga utsmyckningar. I det här fallet finns anledning att tro att mönstret även valdes för att visa på vikten av att förvalta militära traditioner – och att det gäller att slåss för sin ära, om så blir nödvändigt.

Även om signalerna Marie Yovanovitch på detta vis sände ut var subtila, var symboliken stark. En synnerligen elegant form av tyst diplomati.

Alexander S. Vindman och George P. Kent stack ut klädmässigt under vittnesförhören, på olika sätt. Till höger Madeleine Albright, den tidigare utrikesministern som ofta signalerade budskap med hjälp av broscher. Foto: Ron Sachs och TT/Sipa

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: