Sydafrikanske musikern Johnny Clegg är död

16 juli 2019

Johnny Clegg var en välkänd artist och aktivist i Sydafrika, känd för att han sjöng på både engelska, afrikaans och zulu. Som musiker blandade han västerländsk popmusik med traditionella zulurytmer.

Han föddes i Storbritannien 1953 men flyttade till Sydafrika när han var sex år gammal. Under sin karriär samarbetade han med en rad musiker, däribland Sipho Mchunu och Dudu Zulu, i banden Juluka och Savuka.

Juluka bildade han tillsammans med Sipho Mchunu i Johannesburg 1969 och bandet blev nära förknippat med folkrörelsen mot apartheid.

Tillsammans med Dudu Zulu bildade han bandet Savuka 1986. Clegg fortsatte skriva politiska sånger med udden mot apartheid. En av de mer kända är "Asimbonanga" från 1987 som dedikerades till Nelson Mandela.

Savukas debutalbum "Third world child" blev mycket framgångsrikt och bandet turnerade i Frankrike, Kanada och USA. När Nelson Mandelas 70-årsdag uppmärksammades med en stor protestkonsert i London 1988 fick Savuka inte spela på grund av kulturbojkotten mot Sydafrika.

Bandet upplöstes 1992 efter att Dudu Zulu blivit mördad.

Johnny Clegg har släppt flera soloalbum och blivit nominerad till en Grammis. Under en konsert 1999 fick han sällskap på scen av Sydafrikas dåvarande president Nelson Mandela, när han spelade just "Asimbonanga".

"Med sin unika musikstil korsade han kulturella barriärer likt få andra. Han väckte medvetenheten i många av oss", säger Roddy Quinn.

Trots cancerdiagnosen 2015 och efterföljande behandling fortsatte Johnny Clegg att spela in i det sista. Han dog i sitt hem i Johannesburg, omgiven av sin familj.

Johnny Clegg blev 66 år gammal.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: