Thomas Mattsson lämnar Expressen

12 juli 2019

”Jag vill tacka mina kollegor och Expressens ägarfamilj Bonnier för att jag fick förtroendet att följa i så många stora publicisters fotspår”, säger Thomas Mattsson i ett pressmeddelande. 

Thomas Mattsson började på Expressen 1991 och har tidigare bland annat arbetat som sportreporter, kriminalreporter, nyhetschef och redaktionschef på tidningen. Han tog över som chefredaktör 2009 efter Otto Sjöberg.

I ett långt inlägg på sin blogg på Expressen skriver Thomas Mattsson: 

”Den som är Expressens chefredaktör ska sträva efter att vara en modig och stridbar publicist som inte sällan söker kontrovers. Jag har gjort mina bästa försök”.

Han radar sedan upp några av alla de gånger Expressen hamnat i blåsväder under hans ledning:

”Jan Guillou, Mona Sahlin, Ola Lindholm, Sverigedemokraterna, Mikael Persbrandt, diktaturen Eritrea – ingen älskar att granskas av Expressen. LSS-kampanjen för funktionshindrade, samarbeten med Unicef och Röda korset, fajterna mot främlingsfientlighet…”

Kring ett planerat mångfaldsprojekt som skulle sjösättas i höst, men som ställdes in, är han självkritisk och anser att de borde lyckats bättre. De tidiga satsningarna på sociala medier och tv, är något Mattsson lyfter som utvecklande för tidningen:

”Fortsätt så, ni som nu tar vid. Värna Expressens integritet och försök alltid tänka nytt”, skriver han i inlägget.

– Thomas har ju gjort en enastående och otroligt insats som chefredaktör för Expressen, och även i sin tid dessförinnan. Bland annat för Expressens utveckling; i förflyttningen från att vara långt efter digitalt till att nu utmana om förstaplatsen i digital nyhetsmedia, så det är klart att det är tråkigt att han lämnar och han lämnar ett stort tomrum som måste fyllas, säger Anders Eriksson, vd Bonnier News och Expressen.

Tomas Franzén, styrelseordförande för AB Kvällstidningen Expressen säger att han respekterar Thomas beslut, även om han tycker det känns tråkigt. 

”Thomas har haft en viktigt och central roll inom Expressen. Rollen som ansvarig utgivare har inte alltid varit enkel att hantera. Det har krävts mod, uthållighet och passion för att skapa det starka varumärke som Expressen står för i dag”, säger han. 

Tills vidare leds redaktionen av Klas Granström som tillförordnad chefredaktör och Karin Olsson som ställföreträdande ansvarig utgivare. 

- Jag känner mig väldigt trygg med Klas Granström och Karin Olsson och den övriga redaktionsledningen, så det finns ingen stark tidspress i att hitta en permanent lösning, men det finns såklart inte heller någon mening med att dra ut på det, säger Anders Eriksson. 

DN söker Thomas Mattsson och Klas Granström.

Texten uppdateras.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: