Threatin – artisten som fejkade att han hade fans

15 november 2018

I november gav sig bandet Threatin från Los Angeles, med sångaren och gitarristen Jered Threatin som frontperson, ut på Europaturné. Bandet som haft nära 40.000 följare på Facebook hade tio inplanerade konserter på den här sidan Atlanten, merparten på den brittiska halvön.

Men turnén blev i stället starten på det som kommit att kallas för höstens musikbluff, något som DN:s kolumnist Fredrik Strage uppmärksammar i en krönika. Threatin verkar nämligen inte ha haft några fans över huvud taget, utan bara lurat sig till spelningar – bland annat genom köpta följare på sociala medier, fejkade videor och ett fiktivt bokningsbolag.

Syftet är fortfarande höljt i dunkel, trots att en rad medier och musiksajter såsom BBC, The Guardian, NME, Louder och Metal Sucks har försökt gå till botten med vad som egentligen har hänt.

Det började i London den 1 november, på klubben The Underworld. Arrangörerna hade på förhand fått information från bandet om att hundratals biljetter var sålda. Men när bandet väl började spela den kvällen var nästan ingen på plats i lokalen.

”Vad hände med de 291 förköpsbiljetter som er agent sa att ni sålt?”, skrev arrangörerna senare på bandets Facebook-sida, rapporterade NME. Man uppmanade också bandet att aldrig mer ljuga om biljettförsäljning och aldrig kontakta dem igen. 

Den märkliga turnén slutade inte där. Liknande berättelser spreds efter de följande spelningarna. Förband och arrangörer ställde sig frågan: Vad är det egentligen som händer?

När Threatin spelade i Newcastle den 4 november dök ytterst få upp för att se dem. Förbandet som bokats in, Luna Kiss, berättade i ett inlägg på Twitter det blev uppenbart att något var fel när dörrarna till konsertlokalen öppnades utan att några fans över huvud taget väntade därutanför.

Ett av förbanden på den inbokade spelningen i Bristol den 6 november skrev i ett inlägg på Facebook att man inför bokningen kontaktas av en person som kallat sig bokningsagent. De erbjöds en möjlighet att spela inför en ”bredare” publik: 

”Vi upptäckte att klubben blivit tillsagda att 170 biljetter sålts – men de enda personerna som var där för att titta kom från oss själva och Ghost of Machines (det andra förbandet)”, skrev bandet Kamino i inlägget. 

Billy John Bingham, frontman i Ghost of Machines, berättade i sin tur för BBC att det verkade konstigt att inga åskådare dök upp. Han övertalade övriga tre medlemmar i sitt band att stanna kvar och se Threatins spelning eftersom han tyckte synd om dem.

Enligt Billy John Bingham var man då ensamma i publiken. 

Vittnesmålen om tomma konsertlokaler fortsatte att spridas. Bland dessa finns ett videoklipp från spelningen i Manchester där bara en person står och tittar på. 

Threatin hann avverka sex spelningar innan det tog stopp nu i söndags, kort efter att de första medierna och bloggarna uppmärksammat händelserna. Då kom beskedet att bandets spelning i Belfast ställts in. Arrangörerna på konsertlokalen Empire uppgav senare för BBC att man var ”glada att sagan var över”.

Dagarna därpå kom beskedet att två bandlemmar hoppat av. Trummisen Dane Davis bröt tystnaden och berättade för sajten Louder om en ”surrealistisk” tid som medlem. Han tog samtidigt avstånd från frontmannen Jered Threatin.

– Vi hörde i början att han hade hits i Tyskland och på ett par andra platser i Europa. Så jag tänkte: ”Kanske är han inte så stor i USA”, eftersom de flesta andra människor jag känner i Vegas inte hört talas om honom, men att det kanske var annorlunda i Europa, säger Dane Davis till Louder. 

Medlemmarna fick, enligt Davis, bara 300 dollar i kompensation för hela turnén, en summa som även skulle täcka utgifterna för mat. På plats i Storbritannien fick de inte röra sig fritt: när Dane och bandets gitarrist en morgon gått ensamma för att äta frukost på hotellets nedervåning fick de skäll av Jered och turnémanagern Kelsea.

Dane Davis beskriver att det handlade om ett sorts ”utegångsförbud” för att de skulle sova och vara förberedda för spelningarna. Allt eftersom gick det upp för honom att bandet inte hade några fans, men frontmannen skyllde på dålig marknadsföring. 

Till slut beslutade trummisen sig för att sticka. Han bad sin mamma och bror som flugit över från USA och köpt biljetter till en av bandets spelningar att komma och hämta honom.

– Oavsett om det var han (Jered) som skötte allt, eller om det fanns folk bakom honom, så tror jag att han ville att det skulle bli en framgång och att bandet och hans musik skulle spridas. Jag tror att han hade en genuin tro på att det kunde hända, att det inte skulle bli ett bakslag om han orkestrerade mycket av det här. Men det är bara spekulationer. Jag kan inte vara säker, säger Dane Davis.

En fråga som gäckar många är vad Jered Threatin egentligen har tjänat på sitt agerande. Att åka på en internationell turné är knappast gratis – och flera arrangörer har på förhand tagit ut en hyresavgift från bandet för att de skulle få möjligheten att spela.

Kanske kommer det snart en förklaring. Jered Threatin själv var i princip tyst under den första veckan, men senare har två kryptiska meddelanden lagts upp på bandets sociala medier-konton. I det sista inlägget, publicerat på onsdagskvällen, skrev han:

”Vad är fejkade nyheter? Jag förvandlade ett tomt rum till internationella rubriker. Om du läser detta är du en del av illusionen.”

Variety, men de senaste dagarna både antalet spelningar på Spotify och visningar på Youtube ökat snabbt.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: