Tv-profilen Bengt Feldreich är död

21 oktober 2019

Bengt Feldreich var utbildad folkskollärare och inledde sin karriär med att undervisa på dagarna och att göra utlandsprogram för Radiotjänst, numera Sveriges Radio, om kvällarna. 1955 fick han jobb på tv – som då var helt nytt – och blev kvar där i 30 år. Bland annat ledde han program som ”Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkronorsfrågan” och ”Snillen spekulerar”.

– Jag vill bli ihågkommen som reportern som alltid stod på tittarens och lyssnarens sida. Professorer var vana att vara oemotsagda, men jag var sträng mot dem tills de förstod att de måste tala begripligt. Det var glädjefyllt att översätta kunskaper, sade Bengt Feldreich i en intervju med TT vid 90-årsdagen.

I en intervju med DN från 1995, då Bengt Feldreich fyllde 70 år, berättar han om sin syn på populärvetenskap, som inte alls var lika accepterat när han inledde sin karriär. 

– I England fanns redan då en god tradition av att presentera vetenskap begripligt - och numera är det accepterat också i Sverige. Jag anser att det är en självklar uppgift för journalister att försöka göra forskning och vetenskap tillgängliga för många, sade Bengt Feldreich i intervjun.

Bengt Feldreich gjorde Benjamin syrsas röst och sjöng ”Ser du stjärnan i det blå”. Foto: Claudio Bresciani / TT

SVT:s vd Hanna Stjärne minns Bengt Feldreich som en person som en pionjär. 

– Han var en tv-pionjär, en av våra första folkbildare i tv som var mån om att göra vetenskap begripligt, säger hon till DN och fortsätter:

– Han ville förmedla trygghet och det gjorde han verkligen. Han var också en kunnig guide genom flera klassiska historiska händelser som högertrafikomläggningen, månlandningen och kungabröllopet.

Bengt Feldreich var tv:s första julvärd 1959 och fortsatte med det tills han lämnade över till vännen Arne Weise 1972. Bengt Feldreich var berättarröst för det klassiska julprogrammet ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”, där han även gjorde Benjamin Syrsas röst och sjöng ”Ser du stjärnan i det blå”. Själv tyckte han att uppmärksamheten kring Disneyprogrammet blev för stort, ändå fortsatte han att läsa in påannonser för nysläppta Disneyfilmer efter pensionen.

Han blev hedersdoktor vid Linköpings universitet 1975 och fick 1984 Kungliga Tekniska Högskolans stora pris. Bengt Feldreich avled i sviterna av lunginflammation och blev 94 år gammal.

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: