UD bekräftar: Diplomatiska kontakter om ASAP Rocky

16 juli 2019

På måndagen rapporterade tidningen Politico att det amerikanska utrikesdepartementet uppmanar Sverige att behandla den häktade rapartisten ASAP Rocky väl

En talesperson för departementet säger till tidningen att utrikesminister Mike Pompeo blivit underrättad och att höga tjänstemän följer utvecklingen noga för att försäkra att ASAP Rocky får en rättvis behandling.

Nu bekräftar Sveriges utrikesdepartement att kontakter har ägt rum. Detta genom USA:s ambassad i Stockholm och UD:s protokoll om konsulärt tillträde till de frihetsberövade. 

– Den amerikanska ambassaden bekräftar att svenska myndigheter uppfyllt åtagandena om konsulärt tillträde enligt artikel 36 i Wienkonventionen om konsulära förbindelser, säger Moa Heaggblom.

UD kan vidare inte kommentera hur de kontakterna sett ut och vad som framförts mer än att svenska myndigheter uppfyllt sina åtaganden. De kan heller inte säga om UD haft direkt kontakt med det amerikanska utrikesdepartementet. 

– Det enda jag kan säga är att kontakter har ägt rum mellan USA:s ambassad i Stockholm och UD:s protokollenhet. 

När ägde kontakten rum?

– Det kan jag inte svara på. 

Frågan om hur ASAP Rocky behandlas i Sverige har varit uppe för diskussion tidigare. Under förra veckan kontaktade Mark Brzezinski, före detta USA-ambassadör i Sverige, UD och kungahuset med en uppmaning att se till att den häktade rapartisten släpps. Till DN sa han att rasistiska motiv kan ligga bakom det som hänt.

– Hanteringen av fallet skadar Sveriges rykte. Jag skulle vilja veta om den svenska regeringen kan försvara beslutet att hålla honom frihetsberövad. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) svarade med att hon inte kommer lägga sig i ärendet.

– Det är förbjudet för oss som ministrar att gå in och tycka saker, ta ut folk ur häkten, eller vad man nu tror att vi ska göra. 

ASAP Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel efter en incident i centrala Stockholm den 30 juni. Åtal mot honom måste vara väckt senast på fredag.

Flera internationella artister har krävt att ASAP Rocky släpps eller hotat med bojkott av Sverige.

DN har sökt USA:s ambassad i Stockholm för en kommentar. 

Läs mer: 

ASAP Rocky anlitar pr-byrå – ”mycket ovanligt i svenska brottmål” 

Leif GW Persson i ordkrig med riksåklagaren: ”Åklagaren framträder inte som privatperson”

Margot Wallström: Förbjudet för ministrar att ta folk ur häkten

Detta har hänt: ASAP Rocky misstänkt för misshandel 

Skriv en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: